Dostupni linkovi

Saradnjom sa Hrvatskom do biblioteke na točkovima


Ilustracija
Ilustracija
Dženita Duraković

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju u Unsko-sanskom kantonu kao pograničnom području smatraju razvojnom šansom ovog dijela Bosne i Hercegovine. U partnerstvu sa susjedima realizovano je više projekata međugranične saradnje, a upravo zahvaljujući jednom od njih Unsko-sanski kanton dobio je prvi bibliobus, koji je ujedno i prva pokretna biblioteka u Bosni i Hercegovini. Rezultat je ovo dobre saradnje susjeda, Kantonalne univerzitetske biblioteke iz Unsko-sanskog kantona, odnosno Bosne i Hercegovine s jedne strane i Gradske knjižnice 'Ivan Kovač' iz Karlovca iz Hrvatske.

Kod susjeda trinaesta, a kod nas je to prva pokretna biblioteka koja će pokrivati ruralna područja koja nemaju bibliotekarske uluge u Unsko-sanskom kantonu i Karlovačkoj županiji.

„I jedna i druga regionalna samouprava, kako Unsko-sanski kanton tako i Karlovačka županija pretežno su ruralni prostori. Ima dosta lokalnih samouprava kojima knjiga nije dostupna, a pročitati jednu knjigu svakako je korak naprijed u obrazovanju i sticanju nekih novih društvenih navika“, navodi Ivan Banjačić, zamjenik župana Karlovačke županije.

Firda Bišćan, direktorica Gradske knjižnice 'Ivan Kovač', kaže:

„Bit svega je suradnja, dakle, što bolje upoznavanje susjeda, što bolje upoznavanje kulturnog nasljeđa, jer kroz kulturno nasljeđe i jednih i drugih čuvamo i jedni i drugi svoju povijest, svoju tradiciju, a naravno, međusobnom suradnjom i druženjem ujedno ojačavamo prijateljske veze i dobrosusjedske odnose.“

„Za nas je to vjerovatno mnogo značajnije. Ona je maločas rekla, ovo je trinaesti bibliobus u Hrvatskoj, a ja s ponosom kažem – ovo je prvi, ne u Unsko-sanskom kantonu nego u Bosni i Hercegovini. Znači, mi počinjemo s ovom službom. Ne samo da djeca u ruralnim područjima nemaju pristup knjižnicama, nažalost, kod nas u Unsko-sanskom kantonu ima i općina koje nemaju razvijenu bibliotekarsku službu – Bužim, Velika Kladuša, gdje ćemo mi krenuti sa prvim aktivnostima, da tamo gdje je mnogo škola, mnogo djece, i ne samo djece nego i odraslih korisnika, da njima približimo knjigu i sve ono što ovaj projekat nudi“, rekao je Ratko Knežević, direktor Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać.

Autobus-biblioteka dio je aktivnosti u okviru projekta 'Usluge pokretne knjižnice za cjeloživotno učenje u ruralnim područjima' finansiranog od strane Evropske unije u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-BiH 2007.-2013., čija je ukupna vrijednost oko 111.000 eura, od čega Evropska unija finansira 93.000 eura.

„U idućem periodu moramo akcent staviti na ostala dva dijela našeg programa, a to je malo i srednje poduzetništvo i pitanje zaštite okoliša i prirode. Tu je i turizam, to su sve atraktivna područja gdje stvarno možemo napraviti puno, puno više, a to najviše ovisi o nama“, naglašava Ivan Del Vechio, veleposlanik RH u BiH.

Azra Kalajdžisalihović, amabsadorica BiH u Republici Hrvatskoj, kaže:

„Činjenica da je ovo projekat koji je finansiran iz IPA programa Evropske unije govori da postoje prostori gdje se IPA fondovi treba da koriste što je moguće više i na ovako kvalitetnim projektima.“

U selima zemalja Evropske unije ovakve pokretne biblioteke nisu rijetkost, a od sada i će i mještani ruralnih područja Unsko-sanskog kantona imati priliku svake nedjelje iz bibliobusa odabrati naslove prema svom ukusu i čitalačkom afinitetu.
XS
SM
MD
LG