Dostupni linkovi

Medalja za kupreški sir


„Kupreški sir“ je u matičnu općinu donio laskavu titulu najboljeg.
„Kupreški sir“ je u matičnu općinu donio laskavu titulu najboljeg.

U prvoj polovici ovog mjeseca u beogradskom “Mikser House-u” održana je peta po redu izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“. Tvrdi sirevi s područja Županije 10 ponovno su potvrdili svoju neprikosnovenu kvalitetu, a posjetitelji najboljim proglasili „kupreški sir“ Kupres Milcha.

Na prodajnoj izložbi autohtonih sireva Balkana, koja se peti put zaredom održava u Beogradu, sirevi iz Bosne i Hercegovine osvojili su četiri od pet nagrada posjetitelja. U iznimno jakoj konkurenciji „Kupreški sir“ je u matičnu općinu i Županiju 10 donio laskavu titulu najboljeg, s ponosom je naglasio vlasnik 'Kupres Milcha' Smail Žilić.

Smail Žilić: moram reći da osim 'Kupreškog sira' , ništa manje kvalitetni nisu bili ni ostali sirevi iz BiH.
Smail Žilić: moram reći da osim 'Kupreškog sira' , ništa manje kvalitetni nisu bili ni ostali sirevi iz BiH.


„Bilo je ove godine oko tristo različitih sireva, od mekanih, polutvrdih, tvrdih, do švajcarskih, koji su bili gosti na ovom sajmu. Mislim da je i oko sedamdeset izlagača bilo iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. I u toj konkurenciji ovaj naš 'Kupreški sir' je proglašen najboljim sirom od strane posjetitelja. Oni su bili ti koji su birali najbolji sir, međutim, moram zaista reći da osim 'Kupreškog sira' koji je pobijedio, ništa manje vrijedni ni manje kvalitetni nisu bili ni ostali sirevi iz Bosne i Hercegovine. Bilo je, mislim, osam izlagača iz Bosne i Hercegovine, od kojih su četiri ušla u pet najboljih“.

A među njima četvrto mjesto pripalo je 'Mljekari Orman' iz Livna koja je prethodne dvije godine osvajala prvo mjesto. Planinski pašnjaci s obiljem ljeko-bilja posebnost su ovog kraja i osnova za kvalitetno mlijeko, a ono preduvjet za dobar sir. Znaju to i ovdašnji proizvođači autohtonih tvrdih sireva, te i ne pomišljaju na korištenje znatno jeftinijeg uvoznog mlijeka.

„Onda imate drugi problem da se računajući na smanjenje cijene ulazne sirovine uzima mlijeko koje ne odgovara kvaliteti konačnog proizvoda. Ono što ste dobili na mostu, izgubili ste na ćupriji. Ako mislimo zadržati kvalitet kupreškog sira, ili livanjskog, onda nema druge nego imati kvalitetno mlijeko. Ogromna je razlika mlijeka sa Kupresa ili u Livnu od ovoga uvoznog“, objašnjava Smail Žilić.

Za tako nešto treba uspostaviti dobar odnos s proizvođačima mlijeka, različitim otkupnim cijenama nagrađivati kvalitetu, te ih poticati na veću proizvodnju.

„Naša firma mislim da plaća najvišu otkupnu cijenu mlijeka u ovom cijelom regionu, iz prostog razloga što smo zainteresirani da višom cijenom mlijeka stimulišemo farmera da bi došli do ovog kvaliteta. Inače ćemo izgubiti na kvalitetu, a time gubimo i na tržištu“, kaže Žilić.

„Svim proizvođačima mlijeka na Kupresu je u interesu da ta mljekara po svaku cijenu opstane", ističe farmer iz Zlosela Ante Romić.

"Po ugovoru imamo 0,55, a mislim da je premala cijena zato što država kasni sa poticajima. Nama trenutno nisu isplatili ni junice, ni matična stada ovaca za 2014. godinu. Za 2015. godinu su isplatili sve, za 2016. su ostali dužni od osmog mjeseca za mlijeko, komplet, znači, pet mjeseci se već kasni, a već je 2017. treći mjesec“, kaže Romić.

Ante Romić: Država kasni sa poticajima
Ante Romić: Država kasni sa poticajima


S 30 muznih krava i 820 ovaca ovo obiteljsko gazdinstvo je među vodećim kooperantima kupreške mljekare koja je na „Balkan Cheese Festival“, došla izravno s Međunarodne izložbe hrane i pića u Dubaiju, kojoj je pribivala u svojstvu posjetitelja, kazao nam je njezin vlasnik Smail Žilić.

„Imali smo tamo nekoliko vrlo konkretnih razgovora sa potencijalnim partnerima, što distributerima, što kupcima. Iz našeg sektora bili smo mi i bila je Mljekara Orman, koji isto imaju jako kvalitetan sir i imaju sigurno šansu da zajedno nastupamo na tom tržištu“, dodao je.

Tu posjetu je za sedam bh. tvrtki organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu s FARMA II Projektom, a radi podrške bh. kompanijama u ostvarenju direktnih kontakata s potencijalnim kupcima i upoznavanja s poslovnim mogućnostima koje im se pružaju na tržištu zemalja Perzijskog zaljeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG