Dostupni linkovi

Brčko: Projekat prekogranične suradnje BiH i Srbije


Projekt prekogranične suradnja Srbije i BiH otvorit će brojne mogućnosti lokalnim zajednicama
Projekt prekogranične suradnja Srbije i BiH otvorit će brojne mogućnosti lokalnim zajednicama

Europska unija odobrila je projekat prekogranične saradnje vrijedan 1.159.000 eura koji će se implementirati u četiri općine Bosne i Hercegovine i Srbije koje leže na rijeci Savi. Projekat predviđa nabavku vozila, čamaca i druge opreme koja će se koristiti za prevenciju i djelovanje u vanrednim prilikama.

U ovaj projekt prekogranične suradnje, koji se većim dijelom financira iz fondova EU, iz Bosne i Hercegovine uključen je Brčko distrikt i općina Brod. Iz Republike Srbije u projektu sudjeluju Sremska Mitrovica i općina Šid.

Od ukupno milijun i 159 tisuća eura, koliko je odobreno za implementaciju projekta, općina Brod i Brčko distrikt dobivaju 604.000 eura a Sremska Mitrovica i općina Šid 556.000 eura. Projekt se bazira na planu upravljanja rizicima na regionalnoj razini, a trebao bi se implementirati u narednih 18 mjeseci.

„U ovih 1.159.000 eura Evropska unija će učestvovati sa 85 posto. Ostali će učestvovati petnaest posto, s tim što su u tih petnaest posto uključene i plate državnih službenika koji su uključeni u ovaj projekat. Ovo je samo jedan mali korak ka otvaranju velikih mogućnosti koje bi Vlada Brčkog mogla da ostvari“, izjavio je šef Odjela za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta Uroš Vojnović.

Projekt prekogranične suradnja Republike Srbije i Bosne i Hercegovine otvorit će brojne mogućnosti lokalnim zajednicama koje sudjeluju u implementaciji projekta. Opremanje nedostajućim materijalno tehničkim sredstvima samo je dio pozitivnih efekata ovog projekta, ističe Vojnović.

Uroš Vojnović: Mali korak ka otvaranju velikih mogućnosti
Uroš Vojnović: Mali korak ka otvaranju velikih mogućnosti

„Brčko distrikt će dobiti opremu koja, moram priznati, nije beznačajna, što se pogotovo odnosi na terenska vozila, na različite vrste čamaca, i jedan segment, koji se ovako direktno ne vidi, a to je mapiranje, odnosno GPS sistemi. Mi imamo tri vrste veza, a sada ćemo se pojačati sa mnogo jačom radio vezom, tako da se nadam da nećemo imati probleme kakve smo imali 2014. godine“, objašnjava Vojnović.

Ukoliko projekt bude implementiran onako kako je dogovoreno, u narednom periodu ove četiri lokalne zajednice mogu očekivati pomoć Europske unije na implementaciji novih projekata. Iz brčanskog Odjela za javnu sigurnost do kraja godine očekuju pozitivan odgovor na još jedan aplicirani projekt prema Europskoj uniji, vrijedan 1.200.000 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG