Dostupni linkovi

Nuland u Skoplju: Postoji politička volja za prevazilaženjem krize


Viktorija Nuland i Nikola Gruevski
Viktorija Nuland i Nikola Gruevski

Postoji politička volja o prevazilaženju krize, ali ostaje otvoreno nekoliko pitanja, izjavila je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu, nakon susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim. Poručila je da što se brže reši politička kriza, to će se brže zemlja moći vratiti na evroatlanski put.

“Snažno podržavamo ono što je bilo dogovoreno 2. juna. Ostalo je samo da se završi nekoliko pitanja. Evrokomesar Johanes Han će u utorak biti u zemlji i mi snažno podržavamo te razgovore. Ja sam razgovarala sa svim ključnim političkim liderima o smanjenju razlika, sa ciljem da bude postignut dogovor da bi zemlja mogla nastaviti dalje i do narednog proleća da radi na medijima, pravosudju i izbornom procesu, kao i na ostalim pitanjima koja nas zabrinjavaju.”

Dodala je da je sada trenutak za iznalaženje rešenja političke krize i da je Vašingtonu drago što je uključen u pregovorima zajedno sa Evropskom unijom.

“Ja verujem da, na osnovu konsultacija koje sam imala danas sa svim političkim liderima, postoji politička volja za rešavanje problema. Što brže to napravite, to ćemo brže moći da se vratimo na stari put rešavanja problema ljudi, odnosno da se vratite rastu zemlje, investicijama i svemu ostalom, da bi ljude napravili srećnim i ujedinjenim. To je ono što SAD žele za ovu zemlju.”

Gruevski je rekao da su zajednički konstatovali da su odnosi izmedju dve zemlje odlični i bazirani na kontinuiranom dijalogu, dodajući da su razgovarali o što bržem učlanjivanju Makedonije u NATO i početku pregovora sa EU.

“Evroatlantske vrednosti su nam vodilja i u rešavanju aktuelnih političkih turbulencija, čije rešavanje je jedino moguće kao pravni, institucionalni i politički proces u skladu sa ustavnim poretkom i uspostavljenim načelima demokratije i vladavine prava.”

Kao što je istakao Gruevski, grčko-makedonski razgovori o prevazilaženju razlika o imenu trebaju se nastaviti preko konstruktivnih pristupa u skladu sa demokratskim principima i medjunarodnim pravom.

Viktorija Nuland se u Skoplju susrela i sa liderima Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevim, Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem i Demokratske partije Albanaca Menduhom Tachijem.

XS
SM
MD
LG