Dostupni linkovi

Nuklearke više smrti spriječe nego što izazovu


Fukušima
Fukušima
Korištenje nuklearne energije umjesto fosilnih goriva spriječi oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva izazvanih zagađenjem zraka, a moglo bi spasiti još milione života u narednim decenijama, pokazuju najnovije studije.

Istraživači su otkrili i kako nuklearna energija sprječava emisiju ogromnih količina stakleničkih plinova. Ovi procjene mogle bi pomoći širenju korištenja nuklearne energije umjesto fosilnih goriva, kako bi se izbjegle klimatske promjene, naveli su autori studije

S izbijanjem nuklearne katastrofe u Fukushimi (Japan), kritičari nuklearne energije su se zapitali koliko svijet treba da se osloni na ovaj izvor energije, s obzirom na moguće opasnosti za okolinu i ljudsko zdravlje.

"Bio sam jako uznemiren svim negativnim, najčešće neosnovanim, histerijama oko nuklearne energije nakon nesreće u Fukushimi", izjavio je Pushker A. Kharecha, jedan od autora studije i stručnjak za klimatologiju u NASA-inom institutu Goddard.

Zajedno sa kolegom iz instituta Goddard, Jamesom E. Hansenom, Kharecha je počeo da istražuje dobre strane nuklearne energije.

Pronašao je podatke o prosječnom broju smrti po količini energije nastale iz fosilnih goriva i nuklearne energije u 2007. godini. Te podatke su kasnije kombinovali sa historijskim podacima.

Procijenili su da je nuklearna energija s vremenom izazvala oko pet hiljada umrlih – od posljedica raka ili nesreća na poslu. Za to vrijeme, fosilna goriva su izazvala oko 1,8 miliona umrlih.

Budući da globalna implementacija izvora obnovljive energije, poput vjetra ili Sunca, još uvijek predstavlja priličan izazov, istraživači navode da njihovi rezultati snažno podržavaju korištenje nuklearne energije kako bi se stabilizovala ili reducirala koncentracija stakleničkih plinova.
XS
SM
MD
LG