Dostupni linkovi

Novo otkriće u liječenju tumora na mozgu


foto: zoomzg
foto: zoomzg
Međunarodna istraživačka grupa u SAD-u, na čelu sa turskim ljekarom, otkrila je genetičku infrastrukturu meningioma. Direktor programa za istraživanje tumora na mozgu na Medicinskom fakultetu na uglednom Yale univerzitetu prof. dr. Murat Gunel se nalazi na čelu ovog istraživanja, a istraživanje je objavljeno u časopisu "Science".

Prema rezultatima istraživanja, struktura meningioma se može objasniti nepravilnostima pet gena.

Meningiomi se mogu odstraniti samo hirurškim putem, a poznavanje genomskih profila meningioma, omogućava prvi put personilizirano liječenje za ove tumore.

U eksluzivnoj izjavi za agenciju Anadolija, Murat Gunel je kazao da genetske nepravilnosti određuju mjesto nastanka tumora i da je zato moguće osobi pružiti individualno liječenje.

"Individualno liječenje može zamijeniti kemoterapiju, koja povećava rizik od širenja kod dobroćudnih tumora. Moguće je i da će se liječenje moći primjenjivati i na zloćudnim tumorima“, kazao je on.

Prof. dr. Gunel je istakao da u formiranju tumora na mozgu genetika ima uticaj, ali da su važnije nepravilnosti koje se stvaraju na nivou ćelija.

"Jedna trećina tumora na mozgu nastaje zbog meningioma. Nemamo tačne podatke o tome zbog čega se oni stvaraju. Znamo recimo, da radijacija ima veliki uticaj u stvaranju tumora na mozgu, posebno u djetinjstvu. Ne znamo zasigurno, ali prema nekim istraživanjima, čak i slikanje zuba može uticati na stvaranje tumora“, izjavio je on.

On je objasnio da su ova otkrića jako važna u liječenju tumora na mozgu, dodavši da je otpočetka radova sarađivao sa Turskom i turskim bolnicama Acibadem, Marmara i Bahcesehir.

Gunel je rekao da je većina uzoraka tumora stiglo iz ovih bolnica, da su rezultati istraživanja podijeljeni sa bolnicama u Turskoj, te da će se ovo liječenje primjenjivati kod turskih pacijenata.

Gunel je kazao, uprkos tome što su istraživanja rađena na Yale univerzitetu, da su većinom u istraživačkoj ekipi bili turski ljekari. On je naglasio da svake godine primaju 20-tak ljekara i studente medicine kako bi nastavili dobru saradnju sa Turskom.

Doktor Gunel je istakao da su istraživanja ovakvog tipa jako skupa, te da je jako važna financijska podrška kako bi došlo do novih otkrića. On je rekao da su ovo istraživanje finansirali dvije fondacije iz Turske.

Gunel se zahvalio fondacijama Mehmet Kutman i Gregory M. Kiez i objasnio da je Kiez umro od ove bolesti, te da je fondacija osnovana sa nadom da će jednog dana biti pronađen lijek za tumor na mozgu.
XS
SM
MD
LG