Dostupni linkovi

Novinarka RSE nagrađena za prilog o Mladiću


(Dodela nagrada "Priča godine", 8. novembar 2011)

Tina Jelin Dizdar, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Sarajeva, dobitnica je godišnje nagrade RSE za video reportažu o reakcijama porodica žrtava genocida u Srebrenici nakon hapšenja prvooptuženog za taj zločin, Ratka Mladića u maju ove godine.

Reportaža Jelin Dizdar je uz četiri druga priloga, u konkurenciji nekoliko desetina radijskih, internet i video priloga iz 28 jezičkih servisa iz 21 zemlje, nagrađena kao "Priča godine" na ceremoniji u sjedištu RSE u Pragu.
Srebrenica nakon hapšenja Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00
Direktan link

U obrazloženju odluke je navedeno da je video prilog Jelin Dizdar izdvojen iz bogate produkcije Balkanskog servisa o hapšenju Mladića krajem maja jer "nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim".

"Svijet vidi Ratka Mladića kao optuženika za ratne zločine i s njegovim hapšenjem se smatra da je "pravda izvršena" ili da je "u pocesu izvršenja". Ali za mnoge od onih koji su preživjeli rat od 1992. do 1995. Mladić nije optuženik za ratni zločin, on je ubica njihovih najbližih. Šta su oni osjećali kada su čuli vijest o njegovom hapšenju?" rekla je Irina Lagunjina, novinar ruskog servisa RSE i članica žirije, na ceremoniji dodjele nagrada.

Nagrade su također dobili:

- Kadidža Ismajilova iz azerbejdžanskog servisa za istraživački prilog o vezama dvije kćerke predsjednika Ilhama Aliyeva sa telekomunikacijskom firmom kojoj je povlašteni tretman omogućio uspješno poslovanje

- Tea Absaridze iz gruzijskog servisa i Daisy Sindelar iz Centralne redakcije na engleskom jeziku za priču o zaboravljenoj gruzijskog posadi broda u italijanskom vlasništvu koji je 11 mjeseci bio prisilno usidren u libijskoj luci Misrata odakle je krišom isplovio na samom početku libijske revolucije

- Džanil Čitirbajeva iz kirgistanskog servisa za priču o ženama žrtvama silovanja tokom etničkih sukoba između Kirgiza i Uzbeka u junu prošle godine u kirgistanskom gradu Ošu.

- Marijana Toročehnikova iz ruskog servisa za pokrivenje suđenja ruskom tajkunu Mihailu Hodorkovskom, koje je bilo zatvoreno za javnost, putem Twittera.

Sabina Čabaravdić, urednica Balkanskog servisa RSE u Pragu, nagrađena je 2010. godine za analizu aktuelnog događaja za Temu sedmice o posljedicama slučaja Ganić.
XS
SM
MD
LG