Dostupni linkovi

Novinarka Jasna Babić puštena iz pritvora


Jasna Babić.
Jasna Babić.
Izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda ukinulo je pritvor istraživačkoj novinarki Jasni Babić i naložilo da je se odmah pusti na slobodu, nakon čega je puštena iz pritvora Okružnog zatvora Remetinec.

Cijenjena 54-godišnja istraživačka novinarka iz Zagreba pritvorena je 22. siječnja zbog neodazivanja na sudske rasprave na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu u slučaju privatne tužbe za klevetu. Tužio ju je još 2009. godine kontroverzni poduzetnik i celebrity Josip Radeljak – Dikan. Prema podacima suda, Jasna Babić nije se odazvala na 16 poziva na raspravu.

Na sjednici zatvorenoj za javnost održanoj u četvrtak prije podne pojavio se i privatni tužitelj Radeljak koji je- kako je prenijela odvjetnica Jasne Babić Laura Valković - kazao kako “pritvor nije u njegovom interesu” ali da apelira na suce da se odluka ne donese pod pritiskom javnosti.

Određivanje tzv. disciplinskog pritvora zbog neodazivanja na sudske rasprave predviđeno je zakonom, ali nije se nikada primijenilo niti za jednog novinara. Dapače, nitko od konzultiranih odvjetnika ili novinara koji prate pravosuđe ne sjećaju se da je ikada u slučaju klevete po privatnoj tužbi određen pritvor protiv bilo kojeg građanina zbog neodazivanja na rasprave.

Koliko je javnosti poznato, do sada su sudovi određivali taj tzv. discplinski pritvor u slučajevima neodazivanja na sudska ročišta vezano za kaznena djela ratnih zločina, teških ubojstava, organiziranja narko-lanaca i prostitucije.

Poznata je praksa da policija usred noći pokupi građanina koji se ne odaziva na prekršajni sud, pa ga odmah ujutro odvede pred prekršajnog suca koji će ga kazniti zbog švercanja u tramvaju ili krivog parkiranja, ali da se nekoga pusti da odguli i do 30 dana u zatvoru zbog neodazivanja na sudske pozive, to je do sada neviđena praksa.

Dodatno, sutkinja Općinskog kaznenog suda Tamara Pleše odredila je privođenje i tzv. disciplinski pritvor za Jasnu Babić, a da sljedeća rasprava u tom postupku uopće nije zakazana, i tek je nakon prosvjeda zbog privođenja Jasne Babić brže-bolje zakazala raspravu za ponedjeljak 28. siječnja.

Radeljak je poznat javnosti među ostalim po tužbi protiv njega da je krivotvorio oporuku nasmrt bolesnog čovjeka u svoju korist, a na glasu je i zbog ilegalne dogradnje u starim jezgrama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Postupci protiv njega u tim slučajevima devastacije su u raznim fazama, ali – daleko od završetka.

Protiv pritvaranjanovinarke Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, OESS i Hrvatske centar PEN-a, a pridružila im se prosvjedom i medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije.

"Od hrvatskih vlasti zahtijevam da odmah puste Jasnu Babić", rekao je prema priopćenju Oliver Vujović, generalni direktor SEEMO-a.

"Neprihvatljivo je poslužiti se pritvorom kao disciplinskom mjerom u slučaju klevete. Jasna Babić, slavna istraživačka novinarka, uhićena je i s njom su postupali kao s kriminalcem", dodaje se u priopćenju.
XS
SM
MD
LG