Dostupni linkovi

Novi model kragujevačkog Fiata još uvek tajna


Antonio Ćezare Ferara, menadžer kompanije "Fiat automobili Srbija"
Antonio Ćezare Ferara, menadžer kompanije "Fiat automobili Srbija"
Iako će probna proizvodnja novog modela u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu početi krajem ovog meseca, italijanska kompanija njegov izgled i karakteristike još uvek drži u strogoj tajnosti.

Uprkos tome, pojedini strani i domaći mediji objavili su crteže i kompjuterske ilustracije novog modela, za koje se veruje da su najpribližniji konačnoj verziji.

Uporedo sa finalizacijom radova na rekonstrukciji fabričkih hala i instalaciji savremene opreme za proizvodnju automobila, raste i interesovanje za novi model, čija serijska produkcija u Fiatovoj fabrici u Kragujevcu treba da počne sredinom 2012. godine.

Proteklog vikenda u Kragujevcu je prostrujala vest da je u ovdašnjoj fabrici već montiran prvi automobil, čiji je radni naziv El Zero, i da je on, uz jako obezbeđenje, upućen na testiranje u fabriku Fiata u Torinu. Navodno su mere obezbeđenja bile na najvišem nivou, a radnicima koji su ga montirali bilo je zabranjeno unošenje mobilnih telefona u fabriku, kako bi se izbeglo preuranjeno objavljivanje fotografija.

U međuvremenu, pojedini domaći mediji su objavili ilustracije i performanse modela koji će zvanično biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.

U kompaniji “Fiat automobili Srbija” nisu želeli da komentarišu nezvanične infromacije koje su se pojavile u medijima, uz obrazloženje da su svi podaci o novom modelu industrijska tajna.

Mešavina lanča muze, fiat ideje i fiat multiple

U zvaničnom otkrivanju novog modela najdalje je otišao direktor kompanije Fiat automobili Srbija, Antonio Ćezare Ferara, koji je ranije novinarima rekao da će novi automobil po izgledu i karakteristikama biti baziran na tri ranija Fiatova modela.

“Ono što mogu da vam kažem je da će novi model biti iz B segmenta. Proizvodiće se u dve verzije, različitih dužina i karakteristika, i biće zamena za pojedine modele koje je Fiat već proizvodio kao što su lanča muza, fiat ideja i fiat multipla”, rekao je Ferara.

To znači da bi verzije novog modela imale bezinski ili dizel motor od 85 ili 95 konjskih snaga. Radio bi se sa pet ili sedam sedišta, a u osnovonoj verziji bio dug 4,2 metra. Prednji deo bi ličio na kombinaciju modela multipla i fiat 500 sa karakterističnih dva para okruglih farova dok bi zadnji deo bio sofisticirana kombinacija lanče muze i fiata ideje.

Novinar Zoran Radovanović kaže da je vrlo verovatno da će novi model imati mnoge od navedenih osobina, ali da i pored detalja koje su otkrili italijanski novinari, još uvek neizvesno kako će on stvarno izgledati.

“Fiat taj model i dalje čuva kao strogu poslovnu tajnu, ali su novinari poznatog italijanskog auto časopisa došli do nekakvih skica i fotografija koje na neki način nagoveštavaju kako će novi model da izgleda. Oni su očigledno razgovarali sa italijanskim dizajnerima koji poznaju fiatovu tehnologiju i na osnovu toga su došli do prilično verodostojne skice budućeg modela”, kaže Radovanović.

U kompaniji “Fiat automobili Srbija” potvrđeno je RSE da će probna serija novog modela biti proizvedena do kraja ove godine, ali da će njegov izgled i karakteristike ostati tajna do njegove svetske premijere.
XS
SM
MD
LG