Dostupni linkovi

Novi život u BiH za Egipćanina iz Gvantanama


Zatvor Gvantanamo, 2014.
Zatvor Gvantanamo, 2014.

Bosna i Hercegovina će u narednih mjesec dana prvi put prihvatiti zatvorenika iz Gvantanama za kojeg je Pentagon napisao da je oslobođen optužbi za terorizam. O proceduri primitka i daljem tretmanu bivšeg zatvorenika Gvantanama još nema informacija iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a stručnjaci iz ove oblasti ne žele komentarisati slučaj dok ne budu poznati detalji.

Ministarstvo odbrane SAD-a uputilo je u četvrtak saopštenje u kojem, između ostalog, zahvaljuje Bosni i Hercegovini na humanom gestu kojim se obavezala da će primiti jednog od zatvorenika iz Gvantanama i time doprinijeti naporima SAD-a da se ova baza zatvori.

U saopštenju stoji da je riječ o Egipćaninu Tariku Mahmudu Ahmedu el Savahu (58), uhapšenom u Afganistanu 2002. godine pod sumnjom da pripada Al Kaidi.

Saopštenje sa zvanične internet stranice američkog Ministarstva odbrane
Saopštenje sa zvanične internet stranice američkog Ministarstva odbrane

Prema službenim dokumentima boravio je u Bosni i Hercegovini tokom rata, a bavio se humanitarnim radom. On je prema pisanju ovdašnjih medija, nakon što je oslobođen optužbi za terorizam, izrazio želju da dođe u Bosnu i Hercegovinu gdje je ranije živio i gdje ima ćerku. Jedan je od 17 zatvorenika koji će Gvantanamo, nakon 13 godina, napustiti ovog mjeseca.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Granične policije BiH održali su u četvrtak sastanak, no nema zvaničnih informacija o daljim koracima koje BiH treba poduzeti po primitku bivšeg zatvorenika Gvantanama.

Ovo je prvi slučaj ove vrste kaže, Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

'Prema informacijama kojima ja raspolažem, do sada nismo imali slučaj da stranac osumnjičen za terorizam bude izručen Bosni i Hercegovini. No, kome ćemo vjerovati ako nećemo Ministarstvu odbrane SAD-a, jer oni su predvodnici svjetske koalicije za borbu protiv terorizma. Ukoliko njihovi podaci govore da nema opasnosti po nacionalnu sigurnost onda je nema", kaže Ahmetović, te dodaje:

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

"Želim da vjerujem da naše službe imaju dovoljno kapaciteta i dobru organizaciju da se pobrinu oko zbrinjavanja te osobe i da će imati u vidu njegovu prošlost.''

Stručnjaci navode da je riječ o ustupku koji Bosna i Hercegovina pravi SAD-u dokazujući tako da je lojalna koalicija za borbu protiv terorizma, ali nerado komentarišu ovaj slučaj zbog šturih informacija.

No, postavljaju pitanja ima li Bosna i Hercegovina službe koje će se pobrinuti da se takav čovjek integrira u bh. društvo, hoće li mu biti ukazana liječnička pomoć budući da je navedeno da ima zdravstvenih problema i slično.

Na takva pitanja još nema odgovora.

XS
SM
MD
LG