Dostupni linkovi

Novi Zakon o radu preko radničkih leđa


Jedan od protesta radnika u BiH - Banjaluka, ilustrativna fotografija
Jedan od protesta radnika u BiH - Banjaluka, ilustrativna fotografija

Savez samostalnih sindikata BiH zatražio je u ponedjeljak smjenu Vlade Federacije, nakon što je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona i radu, bez sindikalne saglasnosti, a najavljeni su i masovni protesti. Inače, već mjesecima traje otvoreni sukob između Vlade Federacije i poslodavaca na jednoj, a sindikata i radnika na drugoj strani. Za jedne je novi zakon o radu spas, a za druge, pretvaranje radnika u robove.

Premijer Federacije Fadil Novalić je nepoželjna osoba za sindikalce i radnike i s njim ne žele više pregovarati, stav je Saveza samostalnih sindikata BiH. Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu objašnjava:

“Ovaj Zakon o radu nije zakon koji će donijeti sreću i hair radnicima i građanima Federacije, neće donijeti radost mladim i nezaposlenim. Ovo je ishitren potez, ovo nije trebalo napraviti i novi zakon će napraviti velike probleme s nesagledivim posljedicama u Federaciji”, kaže Husić.

Sasvim suprotan stav zastupa federalni premijer Fadil Novalić:

Fadil Novalić
Fadil Novalić

„Zakon o radu nudi smanjenje javne potrošnje i fleksibilnije radno - pravno zakonodavstvo. Ipak fleksibilnije. On nudi i novo zapošljavanje i manju javnu potrošnju. Ja bih volio da vidim lica onih poslanika koji glasaju protiv zapošljavanja, protiv zapošljavanja mladih i koji nudi i dalje zadržavanje status quo kad je u pitanju javna potrošnja. Ona će nas definitivno odvesti u grčki scenarij.“

Zakoni o radu Federacije BiH i Republike Srpske, moraju biti usklađeni sa standardima dostignutim u EU kao i onim što traže međunarodne finansijke instutucije, kako bi se mogle zakrpiti ogromne budžetske rupe.Toga su svjesni radnici i njihovi sindikati ali ne pristaju da se moderno zakonodavstvo kroji samo preko njihovih leđa.

Zakon o radu, koji je usvojila Vlada Federacije BiH, je neusaglašen na Ekonomsko-socijalnom vijeću, neusaglašen među socijalnim partnerima, i to predstavlja nonsens u kolektivnom pregovaranju. Na taj način Vlada Federacije je prekršila određene konvencije Međunarodne organizacije rada. Na taj način se pokazalo da Vlada Federacije BiH, odnosno njeni članovi ne štite interese države Bosne i Hercegovine, kako su se obavezali polaganjem zakletve, nego štite interese globalnog kapitala, međunarodnih financijskih institucija i nanose beskonačnu štetu Federaciji i njenom radništvu“, napominje Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Na primjedbe sindikata da nije prihvatljiv Ugovor o radu koji bi ubuduće bio ograničen na najviše tri godine, predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić kaže da su prethodni ugovori na neodređeno vrijeme, ako bi se raskidali, imali za posljedicu ogroman trošak za Federaciju:

„Ovaj zakon o radu je potreban, bez obzira kakav je, da bi suspendirao postojeće kolektivne ugovore koji kažnjavaju u Federaciji budžete sa oko 500 miliona maraka na godinu. Dosadašnja šteta je milijardu i petsto, tekuća šteta je 580 miliona maraka, što su sudski troškovi plus kamate, i buduća šteta svake godine nastaje između 200-500 miliona, zavisi koliko se ljudi odluči da tuži. Znači, sa stanovišta Vlade Federacije bitno je da se suspendiraju kolektivni ugovori koji se naslanjaju na stari zakon o radu“, poručuje Novalić.

Još krajem 2012. godine utvrđen je nacrt novog federalnog Zakona o radu, ali stavovi među socijalnim partnerima nikada nisu usaglašeni. Sada je proces ubrzan zbog pritiska međunarodne zajednice ali sindikat nije popustio, što Safudin Čengić, predsjednik Upravnog obora udruženja poslodavaca Federacije komentariše ovako:

“Nevjerovatno je. Ako mi kažemo da je tekst iz 2012. godine korigiran u nekih 28 članova, a da je od toga 90 posto korigirano u korist radnika, onda zaista ne znam šta je razlog da se ne prihvati.

Mi smatramo da ovaj zakon treba što prije ići u parlamentarnu proceduru. Na kraju krajeva, i poslanici imaju pravo i obavezu da nakon iščitavanja daju eventualne primjedbe, a i sam sindikat može putem poslanika da da eventualne primjedbe i napravi izmjene”, smatra Čengić.

Na strani Vlade i poslodavaca je i većina ekonomskih analitičara koji tvrde da se u reforme mora krenuti i da je zakon, koji trenutno važi u BiH, najstariji u Evropi. Slično mišljenje ima i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Sistem radnog zakonodavstva koji imate ovdje je rigidan. Ovo je nešto što je preostalo iz Titovih vremena. Možda se trebamo zapitati da li stvarno građani žele i dalje živjeti u doba titoizma? Ja vjerujem da ima i onih koji su mišljenja da je tad bilo bolje, ali zasigurno ima i onih koji smatraju da sistem treba modernizirati.

Mi predstavnici EU smo svakako čuli poruku građana ove zemlje i onda smo na osnovu toga što građani žele prilagodili novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini. Novi pristup uključuje snažnije socio-ekonomske reforme, vladavinu prava, efikasniju upravu, kao i efikasniju borbu protiv korupcije i slično“, smatra Vigemark.

Iz sindikata poručuju da se BiH ne može porediti sa standardima EU, u čijim zemljama članicama postoje precizni programi zaštite radnika, posebno ako ostanu bez posla, i čija se primanja ne mogu porediti sa onim u BiH. Istovremeno, Vlada kao predlagač zakona tvrdi da je u javnosti stvorena pogrešna slika o novom zakonu i da se šire dezinformacije. Radnici su pak jedinstveni u osudi i neprihvatanju novog zakona o radu.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

U RS još traje usaglašavanje stavova socijalnih partnera oko novog zakona o radu ali i tamo su, za sada, stavovi nepomirljivi. Poslodavci insistiraju na novom Zakonu, dok Sindikat smatra da nema potrebe predlažući da se prvo dosljedno provede postojeći Zakon.

“Govoriti o zakonu o radu kada se radnicima duguje preko milijardu KM za neisplaćene plate i toliko isto za neuplaćene doprinose, što je zvanični podatak iz institucija koje prate uplatu doprinosa, mislim da je zaista neprimjereno”, prenosi stav sindikata RS Velka Odžaković.

Savez samostalnih sindikata BiH najavio je masovne radničke proteste na dan rasprave o novom zakonu u federalnom parlamentu, najvjerovatnije u prvoj polovici avgusta. Ako zakon dobije podršku, teško je predvidjeti šta će se dešavati, kaže Selvedin Šatorović.

“Razvoj situacije neće biti pod kontrolom sindikata, i mi ne možemo garantovati šta će se dešavati tog dana pred zgradom parlamenta Federacije i kako će – na koji način progovoriti radnički bunt u zemlji u kojoj svakog dana raste broj nezaposlenih, a oni koji rade imaju mizerne plaće, zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu da se liječe ili odu u penziju, i gotovo su bez ikakvih prava”, poručio je Šatorović.

XS
SM
MD
LG