Dostupni linkovi

Novi talas ruske emigracije


Rustam Adagamov
Rustam Adagamov

Robert Koalson (Coalson) (Priredio: Dragan Štavljanin)

Prema podacima ruske vlade, 203 hiljade građana je napustilo zemlju u prvih osam meseci 2014. godine - što je više nego prethodne, 2013., kada je otišlo 186 hiljada - uz veliku verovatnoću da se premaši rekord iz 1999. kada je emigriralo 215 hiljada Rusa godinu dana nakon velike ekonomske krize.

Među onima koji su otišli ima i mnogo poznatih Rusa, koji su odlučili da potraže bolje uslove života u inostranstvu.

Rustam Adagamov, fotoreporter i bloger, nastanio se u češkoj prestonici Pragu u martu 2014. jer su ruske vlasti pokrenule istragu protiv njega po optužbi za silovanje maloletnice – što on negira.

Sergej Gurijev, ekonomista i bivši rektor Nove škole ekonomije u Moskvi, otišao je na odmor u maju 2013. i odlučio da se ne vrati pošto ga je u više navrata kontaktirao tužilac koji je tragao za novim dokazima i razmatrao podizanje nove oputžnice protiv nekadašnjeg oligarha Mihala Hodorkovskog.

Sergej Gurijev
Sergej Gurijev

"Napustio sam Rusiju iz ličnih razloga. Više volim da ostanem slobodan", napisao je Gurijev u "Njujork tajmsu" (The New York Times). Sada živi u Francuskoj.

Oleg Kašin, novinar i bloger, emigrirao je u Švajcarsku u maju 2013. Bio je brutalno napadnut 2010. nakon objaljivanja kritičkih tekstova. Rekao je da se boji progona zbog svojih opozicionih aktivnosti.

Gari Kasparov, bivši svetski prvak u šahu i aktivista ruske opozicije, otišao je iz Rusije u junu 2013, rekavši tada da nije emigrirao, ali da se neće vratiti u Rusiji sve dok se ne bude osećao sigurnim.

"Rusija je uvek bila i biće moja zemlja", napisao je tada Kasparov koji sada živi u SAD.

Maša Gešen
Maša Gešen

Maša Gešen, novinarka i aktivistkinja, otišla je takođe u SAD u decembru 2013. zbog izjava pojedinih ruskih zvaničnika da treba oduzeti decu od roditelja homoseksualaca.

"Osećala sam da rizik nije mali, zato smo odlučili da odemo", izjavila je Gešen za televiziju Si-Bi-Es (CBC).

Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus, proveo je 10 godina u zatvoru po optužbi za prevaru i izbegavanje poreza za koju kaže da je politički motivisana.

Putin ga je pomilovao u decembru 2013. nakon čega se nastanio u Švajcarskoj. U martu ove godine je izjavio da ukoliko se vrati u Rusiju uokolnostima "mogao bih da ponovom završim u zatvoru".

Pavel Durov, preduzetnik i osnivač vebsajta "VKontakte", otišao je iz zemlje početkom 2014. u vreme žestokih napada na njegovu kompaniju. Kasnije je obelodanio da je dobio državljanstvo karipske države Sveti Kristofer i Nevis.

Durov je izjavio da "VKontakte" sada kontroliše Putinov bliski saradnik Igor Sečin i blizak Kremlju oligarh Ališer Usmanov.

Galina Timčenko
Galina Timčenko

Galina Timčenko je bila novinarka i urednica vebsajta "Lenta.ru". Nakon što ju je vlasnik ovog medija otpustio u martu 2014. zbog načina na koji je pratila sukob u Ukrajini, skoro cela redakcija je dala otkaz.

Narednog meseca pokrenuli su novi medijski projekat nazvan "Meduza", sa sedištem u latvijskoj prestonici Rigi. Timčenko je izjavila da se sada oseća bezbednom od pritisaka ruske vlade.

"Uopšte ne verujem da je Kremlj u stanju da nabaci svoj mali kavez na ogromni ruski sajber prostor", ističe Timčenko.

Leonid Beršidski, novinar i jedan od prvih urednika dnevnih novina "Vedomosti", nastanio se u Nemačkoj u junu 2014. Kao razlog je naveo sukob u Ukrajini.

"Ne želim da ostanem u Rusiji i platim ijednu kopejku za Krim. Ukradeno je ukradeno", kazao je Beršidski.

Marat Gelman, kustos i politički konsultant, najavio je u januaru 2015. da napušta Rusiju sa namerom da otvori galeriju u Crnoj Gori. Upao je u nevolje 2013. nakon organizovanja izložbe u Muzeju savremene umetnosti Perm, kojom je ismejao Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. i sovjetskog diktatora Staljina.

XS
SM
MD
LG