Dostupni linkovi

Novi Sad: Uhapšeni maloletni napadači na nastavnika matematike


Ilustracija
Ilustracija
U Novom Sadu uhapšeni su napadači na nastavnika matematike, Ivana Janeša koga je grupa maloletnika pretukla i opljačkala, potvrdila je policija. Nijedan od privedenih nije stariji od šesnaest godina.

Maloletnici su Ivana Janeša prebili zato što su mislili da je homoseksualac. Prilikom napada njemu je slomljen nos, a ima problem i sa vidom.

Policija je privela sedmoro dečaka. Postoji osnov sumnje da su, pored maloletnika, u izvršenju ovog razbojništva učestvovala i tri deteta, koja po Zakonu nisu krivično odgovorna.

Neki od privedenih su od ranije poznati policiji, a imaju približno 40 krivičnih prijava. Svi su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja, a tom prilikom su priznali delo koje im se stavlja na teret. Policija je pronašla i ranac sa stvarima koji su oteli od pretučenog nastavnika.

Novosadska policija će podneti krivičnu prijavu, i protiv jednog od roditelja osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Nasilje je mnogo okrutnije, i sve više prisutno u zajednici, dok je starosna granica prestupnika sve niža kaže Biljana Kikić Grujić iz novosadskog Centra za prevenciju devijantnog ponašanja i kriminaliteta.

“Vrlo je teško govoriti o samom nasilničkom ponašanju jednog pojedinca, a da ne uzmemo u obzir kompletno društvo, ono što sociolozi nazivaju savremenom kulturom ponašanja, mada ja bih pre rekla propuštanje u vaspitanju od strane roditelja. Kada u medijima čujemo za neki ovakav slučaj, svi mi postavljamo pitanje, pa dobro ko je kriv? Svi smo mi negde krivi, i kao roditelji, i kao društvo i kao stručnjaci. Mi se godinama unazad bavimo posledicama a ne uzrokom", ocenjuje Biljana Kikić Grujić.

Ona naglašava da problem mora da podstiče reakciju države ali i čitavog društva.

“Moramo da naučimo decu od najranijeg uzrasta, čak i od predškolskog, vrste nasilja, odnosno šta je to što zakon dozvoljava, šta se toleriše, a koja su dela koja se ne tolerišu, i koje su sankcije. Vi imate godinama unazad da je sve češća pojava da bukvalno deca vrše krivična dela, što znači da nešto ne funkcioniše u sistemu. Hajde da primenjujemo zakone koji postoje! Niko do sad nije seo da vidi šta je ono što tu decu, koja su spremna na najteža krivična dela sa svojih dvanaest – trinaest godina svrstava u tu grupu pojedinaca”, navodi Kikić Grujić.

Vidno razočaran nastavnik matematikeIvan Janeš nakon napada rekao je za Radio Slobodna Evropa da njegov primer dokazuje da je čitavo društvo otkazalo.

“Kao društvo sve smo promašili, totalna katastrofa. Ni morala, ni odgovornosti, ni poštovanja, ni ničega više tu nema”, smatra Janeš.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je napad na novosadskog profesora i upozorila da je taj napad pokazatelj niskog nivoa tolerancije prema manjinama.

"Taj mržnjom motivisani napad, pokazatelj je koliko su obrazovne ustanove, roditelji, ali i društvo kao celina, zakazali u radu sa decom i omladinom na razvijanju tolerancije i poštovanju ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Mnogi problem vide i u tome da je Novi Sad već četiri godine bez načelnika policije. Nakon ovog incidenta predsednica Saveta za javni mir i bezbednost Skupštine grada Novog Sada Branka Bežanov podnela je neopozivu ostavku na to mesto.

„Više puta sam apelovala na nadležne u MUP-u Srbije da se imenuje načelnik Policijske uprave u Novom Sadu, i osim obećanja da će se to uskoro rešiti, nije se ništa dogodilo. Ove godine, 1.oktobra, će biti pune četiri godine kako Novi Sad nema načelnika policije“, navela je Branka Bežanov u saopštenju za javnost.

Ocenila je da činjenicu da glavni grad Vojvodine i dalje nema načelnika policije izgrednici doživljavaju kao signal da „mogu da rade sta hoće“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da je imenovanje načelnika veoma bitno pitanje i da je dobio uveravanje da će to biti rešeno u najskorije vreme.

Vučević je rekao da "ne želi da licitira sa vremenom" kada će načelnik policije u Novom Sadu biti izabran, ali je dodao da je u poslednjih godinu dana znatno poboljšana saradnja MUP-a i grada Novog Sada.
XS
SM
MD
LG