Dostupni linkovi

Novi Sad: Protest građana zbog prekrečenog murala


Na zidu na kom je mural bio iscrtan građani su ostavili poruke.
Na zidu na kom je mural bio iscrtan građani su ostavili poruke.

Više od stotinu građana protestovalo je u centru Novog Sada zbog prekrečenog murala francuskog strit-art umetnika Giljerma Remeda. Na zidu gde je mural bio iscrtan građani su ostavili poruke poput „Kome smeta mural“, „Ko je odgovoran za krečenje Remedovog murala“, „Prestonica kulture ili cenzure“, a okupljeni su dopisivali i svoje protestne izjave.

Na protestu je Nenad Jelovac iz organizacije „New point of Culture“ koja se bavi crtanjem murala. On smatra da je uklanjanje crteža dokaz nezrelosti gradskih vlasti.

„Ovo je moglo da se desi samo u saradnji sa gradom. Novi Sad treba da postane prestonica kulture, i umesto da pokaže svoju umetnosti i kreativnost, mi dobijemo ovakvo sivilo“, istakao je on.

Predstavnik Društva arhitekata Slobodan Jović rekao je u obraćanju građanima da bi ovakve protestne skupove Novi Sad mogao imati i na još mnogo mesta u gradu, gde se „prave loše odluke i ruši kulturno i umetničko nasleđe“.

„Ovo je jedna od tih loših odluka, a tako se i druga rušenja kriju iza anonimnih činovnika koji ih sprovode, koje su rezultat neznanja, korupcije ili drugih stvari. Kada nas bude mnogo više na ovakvim protestima širom grada, tek tada se možda nešto promeni“, rekao je Jović.

Slikarka Bosiljka Zirojević rekla je da ovaj potez samo dokazuje koliko su gradske vlasti nekompetentne da vode kulturnu politiku.

„Diletanti vode kulturu i svako ko je na umetničkoj sceni i bavi se stvaralaštvom to najbolje zna. A najteže mi je o tome da govorim zato što kada iz struke ukazujemo na ovo, doživljeni smo i nazivani smo stranim plaćenicima i mrziteljima i da ne volimo Novi Sad. Ja ovo govorim zato što volim grad i zbog toga što imamo sjajne umetnike ali diletanti vode kulturu i projekat evropske prestonice kulture“, ističe ona.

Autor murala Giljermo Remed je pre protesta uputio video poruku građanima u kojoj naglašava da je crtež bio simbol borbe za slobodu i pravo svih da žive slobodno. Mural koji je bio naslikan na jednoj od zgrada u samom centru Novog Sada nastao je 2009. godine, a finansiran je iz gradskog budžeta kao i iz švajcarskog programa za podršku umetnosti.

Nijedna gradska institucija još nije otkrila po čijem je nalogu je mural prekrečen.

Podsećamo, da je Novi Sad dobio titulu evropske prestonice kulture za 2021, koja obavezuje grad da podrži alternativnu kulturnu scenu.

XS
SM
MD
LG