Dostupni linkovi

Novi Sad: Počinje EXIT revolucija


Sa prošlogodišnjeg EXIT-a
Sa prošlogodišnjeg EXIT-a
Otvaranjem kapije Petrovaradinske tvrđave u sredu uveče počinje najveći muzički spektakl u regionu: Exit. Festival ove godine traje dan duže, odnosno pet dana.

Veliki broj ovogodišnjih izvođača prvi put dolazi u region, a deo programa sumira najuspešnije nastupe sa dosadašnjih Exita. Festival je ovaj put najavljen kao revolucija, prvenstveno zato što je u kreiranje pratećih sadržaja bili uključeni svi oni koji su svoje predloge prosledili organizatorima.

U akciji „Ja sam Exit“ nastale su nove bine, mnogi su kreirali deo reklamne kampanje festivala ili su osmisli umetničke instalacije koje će da krase tvrđavu.

Novost je i to da će deo prihoda od ulaznica biti uložen u obnovu Petrovaradniske tvrđave, objašnjava portparol festivala Srđan Marjanović.

„Sav novac koji će biti skupljen prvog dana festivala ići će u zajednički gradski fond za obnovu tvrđave i njenih turističkih kapaciteta. S obzirom na to u principu ne postoji mnogo aktivnosti u toku godine osim Exita i još pojedinih događaja, mi se trudimo da se na ovaj način odužimo i gradu ali i samoj tvrđavi“, kaže Marjanović.

Da je zaštita ove kulturne baštine neophodna smatra i Bojana Karavidić, osnivačica nevladine organizacije „Suburbium“. Ova organizacija već godinama ukazuje na značaj Petrovaradinske tvrđave.

„Mi ne znamo šta je strateški plan ovakvih akcija. One su i najavljene, ali mi ne znamo u koji fond će ići taj novac, ko će da odgovara za taj novac i ko će brinuti u šta će se taj novac uložiti. Mi svakako podržavamo najavu odvajanja sredstava za obnovu tvrđave, ali u ceo proces moraju biti uključeni stručnjaci, pre svega iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Gornji grad, to je tvrđava, donji grad je podgrađe – ove dve celine predstavljaju jedinstveni spomenik kulture u Evropi, jer obično postoji samo tvrđava i neaktivno naselje u podnožju. Ovo nije slučaj kada govorimo o Petrovaradinskoj tvrđavi. Pri tom tu je i Dunav i sve to zajedno predstavlja zaista jednu celinu koja govori o jednom civilizacijskom, građanskom postojanju ovakvog spomenika kulture u Vojvodini, a značajna je i za celu Srbiju“, naglašava Karavidić.

U okviru svečanog otvaranja festivala u čast 120 godina od revolucionarne pobede Teslinog koncepta naizmenične struje, britanska grupa umetnika „Arcadia“ predstaviće posetiocima preformans razmene elektro munja pod nazivom „TESLA R:EVOLUTION“.



Prvu noć na Exitu obeležiće i nastup Nila Rodgersa i njegovog benda Chic.

Rodgers je producent, kompozitor i gitarista koji stoji iza najvećih uspeha, singlova i albuma velikana kao što su David Bowie Duran Duran i Madonna, a koji je radio i sa drugim zvezdama kao što su Mick Jager i Michael Jackson. Predgrupa će biti beogradski hor „Viva vox”.

Do kraja nedelje na više od 20 bina između ostalih nastupiće „The Prodigy”, Nick Cave, Atoms for Peace i mnogi drugi.

XS
SM
MD
LG