Dostupni linkovi

Petrovaradin: Obnovljena rodna kuća bana Jelačića


Obnovljena kuća bana Jelačića u Petrovaradinu
Obnovljena kuća bana Jelačića u Petrovaradinu
Na dan rođenja bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu je obnovljena rodna kuća ovog vojskovođe. Posle više od sto godina ovaj istorijski spomenik je sačuvan od uništenja.

Posle više decenija propadanja rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave je obnovljena. Zbog vlage i dotrajalosti deo fasade obrušio se početkom marta ove godine. Uz pomoć grada Novog Sada ona je sada rekonstruisana.

Član Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Mato Groznica kaže da ovim potezom još nije u potpunosti ispunjen cilj.

„Ovo jeste svakako pozitivan korak. U saradnji Hrvatskog nacionalog veća i gradskih vlasti Novog Sada u prethodnom mandatu taj pomak je započet i ja se nadam da neće na ovom stati. Naš cilj je da se ta kuća konačno privede pravoj nameni: da se otkupi i da bude sedište kulturnih događanja“, naglašava Groznica.

Direkor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Tomislav Žigmanov kaže da je bilo krajnje vreme da se kulturni spomenici ove zajednice počnu sanirati.

“Srbija do sada nije pokazala veći interes, i kad ovo kažem ne mislim samo na saniranje spomenika već i na to da se trajno reši pitanje onih zgrada koje se vezuju za kolektivnu memoriju hrvatske zajednice u Vojvodini, to jest simbolički na neki način pripadaju toj mapi Hrvata u Vojvodini”, kaže Žigmanov.

Glavna i odgovorna urednica časopisa „Interkulturalnost“, čiji je cilj da afirmiše i podstiče interkulturalne komunikacije, Aleksandra Đurić Bosnić kaže za RSE da je očuvanje kulturne baštine zapravo doprinos zajedničkom kulturnom identitetu u Vojvodini.

“Mi u Vojvodini ako o njoj želimo da razmišljamo kao o jednom otvorenom i kosmopolitskom poretku onda moramo da kažemo da ne postoji neka naša ili njihova baština. U tom smislu sve ono što doprinosi jednom takvom stanju, dakle kondicionira pre svega ovakav mentalno i duhovni stav svakako je dobro došlo”, smatra Đurić Bosnić.

Jelačićeva rodna kuća sagrađena je 1745. i smatra se jednom od najlepših baroknih građevina u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.
XS
SM
MD
LG