Dostupni linkovi

Novi revizor RS: Da li je Šnjegota adekvatna zamjena Čeki


Duško Šnjegota
Duško Šnjegota
Duško Šnjegota je, odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, na mjestu glavnog revizora tog entiteta naslijedio neponovljivog Boška Čeku, zahvaljujući kome je služba revizije stekla zavidno povjerenje javnosti i epitet nezavisne institucije.

Opozicija, ali i analitička javnost sa pravom pitaju kako će novi glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota moći uopšte objektivno i nepristrasno obavljati svoj posao ako je kao pomoćnik entitetskog ministra finansija bio dio grupe ljudi koja odlučuje o svim stavkama budžeta tog bh. entiteta.

U SDS-u su najavili da će čim prije podnijeti zahtjev Komisiji za ispitivanje sukoba interesa da bi se utvrdilo da li je Šnjegota dobar izbor za revizora.

„Nadamo se da ćemo dobiti u adekvatnom vremenu jedan pristojan odgovor. Ukoliko ne budemo zadovoljni, moraćemo se obratiti čak u Ustavnom sudu“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Vukota Govedarica.

I glavni revizor Bosne i Hercegovine Milenko Šego mišljenja je da bi bilo dobro ispitati ustavnost izbora Šnjegote s obzirom na posao koji je do sada radio, a u Zakonu o reviziji je jasno naznačeno da osobe koje su radile u izvršnoj vlasti najmanje dvije godine ne mogu obavljati poslove revizije.

„Mora biti potpuno vanstranačka ličnost, potpuno van utjecaja bilo koje politike, bilo koje osobe. To je ono što standardi revizije govore, i to je ono što Zakon o reviziji govori i to je ono o čemu govori revizijska praksa. Naravno da vas netko mora predložiti. Vi ste dio sustava, vi ste dio tog podneblja gdje djelujete i radite - i mora postojati procedura da vas netko predloži. Ali osoba zaista ne bi smjela biti iz miljea koji je vezan za bilo koju političku opciju“, smatra Šego.

Sam Duško Šnjegota tvrdi da nije u sukobu interesa i obećava nastavak rada stopama Boška Čeke:

„Ovo je jedna jako odgovorna funkcija i prije svega u funkciji javnosti, tako da je nezamislivo da radite takav posao, a da nemate podršku javnosti. Ali ja želim da vjerujem da s tim neću imati nikakvih problema, jer mislim da profesionalan i kompetentan rad može da obezbijedi tako nešto.“

Politika poklopila i insitutciju revizora

Međutim, sve ono što se dešavalo do izbora Šnjegote pokazalo je jedan aljkav rad u kome je zamalo za revizora izabran Mile Banika, za koga je od stručnosti obavljanja poslova revizije utvrđeno da ima diplomu menadžera u sportu, turizmu i rekreaciji. Zahvaljujući reakciji javnosti, Banika je skinut sa liste.

Novinar Magazina Buka Elvir Padalović kaže da sve izgleda da je rađeno tako kao da je potpuno svejedno ko će sjediti na funckiji glavog revizora, samo da tamo više nema Boška Čeke.

„Jasan je jedan pokazatelj, a to je da je politika definitivno stavila šapu i na posljednju nezavisnu instituciju u RS. I poklopljena je na jedan vrlo zanimljiv način – prvo odbijete kandidata koji nema adekvatno obrazovanje, a onda imenujete čovjeka koji radi u ministarstvu. Dakle, svaka čast politici. Bojim se da će nam sljedeći revizorski izvještaji biti frizirani“, kaže Padalović.

Princip uspostavljanja potpune stranačke kontrole proveden je i u mnogim drugim ključnim institucijama, poput Ustavnog suda Republike Srpske, smatra novinar Alternativne televizije Siniša Vukelić.

„Član Glavnog odbora SNSD-a i bivši ministar pravde RS Đerard Selman iz vlade je otišao za predsjednika Ustavnog suda. I ne samo da nije podnio ostavku na članstvo u Glavnom odboru SNSD-a već je, kako je rekao, zamrznuo svoje članstvo u SNSD-u i javno priznao da će ga ponovo aktivirati kad mu se završi mandat predsjednika Ustavnog suda. To očigledno govori da je sve postalo javno, ne pokušavaju se ni prikriti neki potezi, a sve sa ciljem da se neke od institucija stave pod kontrolu“, ocjenjuje Vukelić.

Političke stranke koriste se raznim zakonskim šupljinama da bi ostvarile kontrolu nad ključnim institucijama. Postoji vrlo jednostavno rješenje za taj problem, ali pitanje je da li postoji i volje za tim rješenjem, kaže poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini RS Slobodan Popović:

„Da napišemo u tom istom zakonu da dvije godine prije nego što se javi na konkurs za glavnog revizora ili za sudiju Ustavnog suda ne može biti u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i u rukovodstvu bilo koje političke partije.“

Najveći problem u cijeloj situaciji, smatraju analitičari, jeste to što ne postoji dovoljno kritične javnosti koja bi osudila ili na izborima kaznila ovakvo ponašanje politike, koja više ni ne krije pružanje pipaka u javnim institucijama.
XS
SM
MD
LG