Dostupni linkovi

Novi prigovor Deripaske zbog KAP-a


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je preduzela nove korake čiji je cilj pravno osporavanje odluke stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Perišića kojom je biznismenu Veselinu Pejoviću omogućio da upravlja KAP-om i iz njega izvlački korist, a da nije uplatio nijedan jedini cent od, na tenderu ponuđenih, 28 miliona eura.

Pravni zastupnici Centralnoevropske aluminijumske kompanije, ruskog oligarha Olega Deripaske podnijeli su nov prigovor Privrednom sudu i stečajnoj upravi kojim osporavaju ugovor kojim je stečajni upravnik Veselin Perišić sklopio sa biznismenom Veselinom Pejovićem, potvrdjeno je našem Radiju.

U ruskoj kompaniji, koja je do prošle godine gazdovala Kombinatom aluminijuma, su nezadovoljni što Pejovićev Uniprom sada može da za sebe ostvaruje korist po osnovu upravljanja KAP-om iako za imovinu te kompanije još nije uplatio ni cent.

Stečajni upravnik Veselin Perišić se nije odazivao na telefonske pozive, a funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Zoran Jelić kaže da je nov prigovor ruske kompanije još jedan pokušaj vršenja pritiska.

"Sadašnje stanje je iznudjeno, prije svega, tužbom koju je CEAC pokrenuo pred sudom na Kipru. Pokušava je, još jednom, otežati novom vlasniku upravljanje KAP-om. Smatram da su optužbe da novi vlasnik ubira benefite neprimjerene."

U Centralnoevropskoj aluminijumskoj kompaniji sumnjaju i da je Uniprom u proizvodnom procesu koristio i sirovine zatečene u KAP-u prije preuzimanja upravljanja.

Funkcioner DPS-a, Zoran Jelić kaže: "I kad je CEAC preuzimao KAP i on je, kao novi vlasnik, preuzeo postojeće zalihe. Tu je u pitanju kontinuitet proizvodnje u kom morate imati odredjene zalihe. Ne možete početi proizvodnju od ničega, a zalihe su procijenjene u stečajnoj masi i kao takve ušle u stečajnu cijenu."

Stečaj u KAP je uveden jula prošle godine, a Centralnoevropska aluminijumska kompanija je nakon države najveći povjerilac sa 50 miliona potraživanja.

Rusi su od uvodjenja stečaja podnijeli više tužbi protiv KAP-a i državnog Montenegro bonusa zbog prodaje imovine KAP-a mimo zakona, dok su za angažovanje Montenegro bonusa naveli da je u pitanju dogovor izmedju povezanih lica jer je država, koja je tražila uvodjenje stečaja u KAP, angažovala državnu firmu da organizuje proizvodnju.

Rusi su pokrenuli i dvije arbitraže protiv države, čiji su odštetni zahtjevi preko 300 miliona. Oni su arbitraže pokrenuli na osnovu ugovora o poravnanju i medjudržavnog sporazuma sa Kiprom, gdje je sjedište CEAC-a.

KAP je, prethodno, do potpune propasti dovela upravo Centralnoevropska aluminijumska kompanija, offshore firma ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije. Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniprom-a, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Nebojša Medojević smatra da je cjelokupna sadašnja situacija u vezi sa KAP-om posljedica Vladine, za njega, nerazumne odluke da aranžman sa ruskim investitorom ne raskine na osnovu tzv. Ugovora o poravnanju kojim je nakon prvobitnog privatizacionog ugovora revidiran odnos ugovornih strana, što je i uobičajena medjunarodna praksa.

"Vlada nije htjela da raskine taj ugovor kao da su postojali neki tajni elementi aranžmana koji nijesu bili definisani ugovorom već je uvela stečaj, a to daje pravni osnov stranom investitoru da traži obeštećenje i ide na arbitraže na kojima, po pravilu, Vlade vrlo rijetko dobijaju sporove", kaže Medojević koji dodaje da je nov prigovor CEAC-a samo "gradjenje slučaja".

"Stečajni upravnik Veselin Perišić je omogućio jednom od učesnika u stečajnom postupku da bez plaćene cijene udje u vlasništvo i upravlja KAP-om. Tamo je zatekao odredjenu količinu sirovina i gotovih proizvoda i prema mojim informacijama, Uniprom je prodao ili ovih dana prodaje, ingote čiju proizvodnju su platili poreski obveznici Crne Gore, dakle, preko Vlade ili Montenegro bonusa.

Sad se postavlja pitanje - da li će Uniprom, kada proda te zatečene ingote koje je zatekao u magacinu gotovih proizvoda i za koje nije dao ni centa, od tog novca platiti cijenu koju je ponudio za imovinu KAP-a. Dakle, jasno je da stečajni upravnik nije smio ni po kom osnovu da omogući nekome ko nije platio cijenu da udje u vlasništvo i upravlja Kombinatom aluminijuma. Sad i dalje ne znamo koliko tih ingota je ustvari platio državni Montenegro bonus. Pominje se da se sada prodaje čitavih hiljadu tona i da će novac od toga pripasti Uniprom-u, a da za to nije dao ni cent."

XS
SM
MD
LG