Dostupni linkovi

Novi predsjednik HDZ 1990: Borit ćemo se protiv kriminala i korupcije


Ilija Cvitanović, 7. maj 2016.
Ilija Cvitanović, 7. maj 2016.

Dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), Ilija Cvitanović, u subotu na petom po redu Izbornom Saboru te stranke u Mostaru, izabran je za novog predsjednika HDZ-a 1990, te je tako u potpunosti na toj poziciji zamijenio Martina Raguža, koji je krajem prošle godine iz zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto partijskog lidera.

Od 429 izaslanika na Saboru, glasalo je njih 412, od čega je Cvitanović dobio 303 glasa, dok je njegova protivkandidatkinja Diana Zelenika, inače visoko rangirana članica HDZ-a 1990, osvojila 109 glasova.

Na press-konferenciji odmah po izboru za predsjednika stranke, Ilija Cvitanović je najavio kako će sada javnost vidjeti Devedesetku "u pravom svjetlu".

"Devedesetku koja se iskreno bori za svoj narod, Devedesetku koja se iskreno bori protiv kriminala i korupcije, Devedesetku koja neće prestati upozoravati na loše politike, prvenstveno među Hrvatima, u proteklih 20 godina", najavio je Cvitanović.

On je istakao kako HDZ 1990 već od ponedjeljka kreće sa pripremama za lokalne izbore, te okrupnjavanje hrvatske političke scene u Bosni i Hercegovini.

Na područjima sa hrvatskom većinom, kako je najavio, radit će se sa opozicionim strankama, kao na primjer u Zapadnoj Hercegovini, dijelu Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Livanjskom kantonu.

Sabor HDZ 1990, Mostar, 7. maj 2016.
Sabor HDZ 1990, Mostar, 7. maj 2016.

Na područjima na kojima bi eventualno mogao biti ugrožen hrvatski nacionalni interes, HDZ 1990 želi zajednički nastup hrvatskih stranaka. U tom smislu, Cvitanović je najavio da će se 20. maja održati sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, gdje će "vrlo jasno" poručiti šta HDZ 1990 želi "koje su to općine gdje Devedesetka želi zajednički nastup".

Upravo o odnosu prema HNS-u, u kojem dominira suparnička Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragana Čovića, Cvitanović je rekao da HNS nema "legitimiteta ni smisla" bez HDZ-a 1990.

"HDZ 1990 je sa trećinom hrvatskih glasova jasno poručio da želi hrvatski dogovor na područjima gdje treba, jasno poručio da vidi HNS kao tijelo na kojem će se donositi strateške nacionalne odluke, ali ga ne vidi kao prostor da jedna stranka u okviru HNS-a manipulira svima drugima", istakao je Cvitanović, dodajući da će HDZ 1990 učiniti sve da svi narodi i građani u BiH krenu zajedno korak naprijed.

"Također, da zaustavimo više manipuliranje nacionalnim za promociju osobnog", naglasio je, aludirajući na politiku HDZ-a BiH.

Na 5. Saboru HDZ-a 1990 usvojena je i stranačka Deklaracija koja, uz ostalo, govori o ustavnim promjenama, položaju Hrvata, borbi protiv kriminala i korupcije, društvu jednakih šansi, te borbi za investicije.

"Nikad i ni pod koju cijenu ustavne promjene samo u Federaciji BiH. Za mene neće prestati priča o 200.000 protjeranih Hrvata iz Republike Srpske i neću pristati... na priču o ustavnim promjenama u Federaciji i o bacanju kosti između nas i Bošnjaka. Ustavne promjene se samo mogu dogovoriti konsenzusom tri naroda i ostalih u BiH", rekao je Cvitanović, odgovarajući na novinarsko pitanje za kakve se ustavne promjene zalaže HDZ 1990.

Ilija Cvitanović (drugi s lijeva) i Diana Zelenika, Mostar, 7. maj 2016.
Ilija Cvitanović (drugi s lijeva) i Diana Zelenika, Mostar, 7. maj 2016.

Pred početak Sabora HDZ-a 1990, novinarima se obratila i Diana Zelenika.

"Mislim da ćemo danas svi izaći kao pobjednici, iz razloga što je i dogovor takav da u članove Predsjedništva ulazimo svi, a predsjednik tko god to danas da bude, biti će isti među jednakima", kazala je Zelenika.

Inače, Saboru HDZ-a 1990 prisustvovao je značajan broj gostiju iz drugih stranaka hrvatske orijentacije u BiH, zatim stranaka iz Hrvatske, te Partije Demokratskog progresa (PDP) iz Banja Luke, kao i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Sarajeva.

Saboru se pozdravnim govorom, u ime HDZ-a Hrvatske, obratio aktuelni ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Miro Kovač, koji je uz ostalo rekao kako su Hrvati Bosne i Hercegovine "spasili BiH" i "oni su ti koji jamče opstojnost BiH". Zato je uz ostalo pozvao na dijalog dva HDZ-a u BiH, tamo gdje Hrvati nisu većina, da zajedno nastupaju na izborima, jer bez toga nema Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG