Dostupni linkovi

Novi Pazar: Bošnjaci nisu Turci


Novi Pazar, ilustrativna fotografija
Novi Pazar, ilustrativna fotografija

Bošnjačka kulturna zajednica apelovala je na građane da odbace asimilatorske projetke poput poziva Udruženja Turaka u Srbiji da se registruju kao Turci, sa namerom da se u Srbiji formira turska nacionalna manjina.

Udruženje Turaka u Srbiji koje je osnovano sredinom prošle godine, uputilo je javni poziv gradjanima Sandžaka da se u ovom Udruženju registruju kao Turci, kako kaže predsednik Alija Šahović, sa namerom da se u Srbiji formira turska nacionalna manjina.

„Računamo na onaj deo populacije koji se osećaju Turcima ili na bilo koji način imaju tursko poreklo ili turske korene. To ne podrazumeva poziv pripadnicima drugih naroda da se tako opredele. Prema tome, nije nam namera da Bošnjake i ostale građane teramo da se tako izjašnjavaju“, navodi Šahović.

Medjutim, u Novom Pazaru ovakav poziv shvaćen je kao provokacija i namera da se uruši identitet Bošnjaka na ovim prostorima.

Poziv nije upućen gradjanima koji imaju turske korene već Bošnjacima, izričit je Admir Muratović, predsednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), jer da ima dovoljno Turaka u Srbiji za formiranje nacionalne manjine ne bi se upućivao ovakav poziv.

„Mi smo i pozvali Bošnjake da odbace takve asimilatorske projekte, koji definitivno imaju za cilj da izazovu konfuziju", kaže Muratović.

Bošnjački lideri ovakav poziv smatraju nedopustivim i ponižavajućim i kako kažu očekuju odgovor i od turske ambasade i države Turske a i Srbije.

„Država Srbija još ne reagira, ja se bojim da tu postoje još one snage kojima odgovara izazivanje konfuzije kada su u pitanju Bošnjaci. Meni je ovo vrlo simptomatčno, jer mi imamo iskustvo kada je u pitanju RepublikaTurska, da su svi Bošnjaci koji su se odselili u Tursku od Berlinskog kongresa pa do negde sredine 60-ih, 70-ih godina pa čak i 90-ih godina morali su odustati od svog identiteta. Primer je poznatog košarka iz Novog Pazara Mirsada Jahovića, koji je morao odustati od svog prezimena da bi igrao za tursku reprezentaciju“, kaže Muratović.

Portparol Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Gudžević ističe da su zlupotrebe u ovako teškoj ekonomskoj situaciji posebno u Novom Pazaru moguće ali da je očigledno želja Udruženja Turaka izazivanje podela i umanjenja snage Bošnjaka i da se to radi po odredjenom planu.

„To se očito radi po planu i nalogu srpskih nacionalističkih službi“, mišljenja je Gudžević.

„Bošnjaci imaju svoju istoriju, identitet, tradiciju i to je uvezen način izazivanja rasula na prostoru Sandžaka. Ovo koristi, ili bi trebalo koristiti, nekome ko želi iznova da balkanski prostor uvede u nekakve drugačije istorijske okolnosti", izričit je Jahija Ferhatović, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) stranke bliske muftiji Zukorliću.

Predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihad Hasanović je mišljenja da je ovaj poziv samo skretanje pažnje sa drugih svakodnevnih gorućih problema.

„Bošnjaci su autohton narod i mi smo svoj na svome. Bošnjaci nisu Turci. Ko god smatra da mu je nacionalnost Turčin , ima pravo da se tako i deklariše . A, kako se ko izjasnio dovoljan je pokazatelj, popis, od pre dve godine , gde se 90 posto gradjana pripadnika islamske vere sa ovog područja, izjasnilo kao Bošnjaci. Sva ostala priča je zamlaćivanje javnosti i odvlačenje pažnje od svakodvnih problema koji muče gradjane Sandžaka“, navodi Hasanović.

Mada Udruženje Turaka u Srbiji još uvek nije prikupilo dovoljan broj potpisa, za formiranje turske nacionalne manjine Šahović je za RSE potvrdio da je optimista i da Udruženje računa na otvorenu pomoć Turske.

„Računamo na ekonomsku i svaku vrstu pomoći od Turske, od investicija do otvaranja Turskog konzulata u Novom Pazaru. Mi računamo na dovoljan broj članova što će nam omogućiti da razrešimo ove dileme i steknemo uslove za formiranje turske nacionalne manjine u Srbiji. Tu računamo i na onaj deo građana u Srbiji koji su turskog identiteta, a koji će, bez ikakve sumnje, dati svoj potpis“, zaključuje Šahović.

XS
SM
MD
LG