Dostupni linkovi

Novi virus na Facebooku krade bankovne podatke i novac


Kompanija Trend Micro otkrila je "zloćudne" linkove koje postavljaju lažni Facebook profili pod kontrolom Ruske poslovne mreže, kriminalne grupe na internetu, optužene za krađu identiteta i privatnih podataka korisnika.

Link koji je kompanija Trend Micro otkrila bio je za stranicu "Bring the N.F.L to Los Angeles", koja je nakon toga uklonjena.

Kompanija tvrdi da vjerovatno postoji čitavo mnoštvo takvih linkova skrivenih na stranicama te da ih i sami korisnici nesvjesno šire.

Kada korisnik klikne na link, trojanac se instalira na njihov računar, a zatim skenira sve dokumente i krade privatne podatke. Trojanac može pokupiti pristupne podatke koji čak i nisu pohranjeni na računaru i to putem praćenja tipkanja na tastaturi. Na taj način, softver može zabilježiti kada korisnik utipka svoju adresu za internet bankarstvo i pristupne podatke.

Ovaj softver postoji već šest godina, ali je nedavno doživio preporod na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Virus, poznat kao The Zeus Trojan (ZBOT), zarazio je milione računara širom svijeta, od čega 3,6 miliona samo u SAD-u, a može godinama neprimijećen raditi u pozadini vašeg računara.

Iz kompanije Trend Micro tvrde da je ovaj virus svoj rast počeo početkom ove godine, a vrhunac je dostigao tokom prošlog mjeseca. Virus uglavnom napada računare koji rade na operativnom sistemu Windows.

Stručnjaci iz Kaspersky Laba otkrili su pet novih varijacija ovog virusa, koji pogađaju BlackBerry i Android uređaje.

Iz Facebooka navode da trenutno skeniraju stranicu u potrazi za virusom, a ponudili su i rješenja za uklanjanje.

Kako izbjeći trojanca Zeus

Kako ne biste postali Zeusova žrtva, izbjegavajte klikanje na nepoznate linkove.

Ukoliko želite provjeriti izvor linka, kopirajte ga na stranice poput URL X-ray. One vam sigurno pokazuju odredište linka.

Instalirajte antivirusni softver poput Lookouta, Avasta ili AVG-a na svoj računar, ali i mobitel.

Da biste izbjegli da neko drugi pristupi vašim bankovnim računima, zatražite i verifikaciju putem SMS-a.
XS
SM
MD
LG