Dostupni linkovi

Sirija optužuje Izrael za saradnju sa pobunjenicima


Eksplozija u Damasku, deo snimka koji su na internet postavili aktivisti
Eksplozija u Damasku, deo snimka koji su na internet postavili aktivisti
Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Faizal Mekdad rekao je da izraelski avionapadi predstavljaju "objavu rata" Izrealeca. Izraelski napadi koordinisani su sa "teroristima", među kojima su i pripadnici Al Kaide, kazao je a prenosi BBC.

Mekdad je rekao da će se Sirija osvetiti za napad "u svoje vreme i na svoj način".

"Ovaj napad je pokazao da postoji savez između Izraela i islamista koji pokušavaju da zbace sirijsku vladu", rekao je Mekdad.

Drugi napad u poslednja dva dana osudila je Arapska liga, a sirijski zvaničnici su u pismu UN, naveli nanesenu štetu.

Sirijska državna televizija objavila je da su izraelske rakete u noći između subote i nedelje pogodile vojni istraživački centar Džamraja u severnom predgrađu Damaska. Eksplozije su se dogodile dan nakon što su izraelski avioni u Siriji napali pošiljku projektila.

Kako je naveo neimenovani zapadni izvor za Rojters, na meti su se našli projektili koje je, kako se pretpostavlja, Iran dopremio libanskoj ekstremističkoj grupi Hezbolah.

"U napadu protekle noći, kao i u prethodnom napadu, gađane su zalihe projektila 'fateh-110' koje su dostavljene iz Irana Hezbolahu", rekao je ovaj izvor, preneo je Rojters.

Izrael je odbio da komentariše ovaj napad. Komentar nisu imali ni State Department ni Pentagon, kao ni izraelska ambasada u Vašingtonu.

​Anonimni izraelski zvaničnici u subotu su potvrdili da je izveden vazdušni udar Izraela na Siriju, čija je meta bila isporuka unapređenih raketa koje su, kako se veruje, namenjene libanskoj šiitskoj organizaciji. Zasad nije poznato gde su se tačno dogodili ovi napadi.

Udari Izraela na teritoriju Sirije izvedeni su u trenutku kada SAD razmatraju kako da odgovore na nagoveštaje da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u građanskom ratu koji traje više od dve godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je više puta upozorio u poslednjih nekoliko nedelja da je Izrael spreman na vojnu akciju kako hemijsko i drugo oružje ne bi narušilo ravnotežu snaga u regionu.

Inače, najmanje 62 stanovnika grada Baniasa na zapadu Sirije pronađena su u subotu mrtva nakon napada vojske predsednika Bašara al-Asada, a opozicija optužuje Asada, koji je alavit, da ubija sunite u operaciji etničkog čišćenja nalik na onu u BiH pre 20 godina. Među ubijenima je i 14 djece. Broj žrtava mogao bi još porasti jer se nekoliko desetina stanovnika smatra nestalima.
XS
SM
MD
LG