Dostupni linkovi

Novi izbori odraz nemoći


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Čedomir Čupić, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, za “Zašto?” analizira najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića o mogućem održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine.

  • Pozicija

Izbori odgovaraju onima koji osećaju određenu nemoć ili slabost u realizaciji onoga što su obećali, to je jedno od mogućih tumačenja, a drugo je, da verovatno iz nekih slabosti ili iz onoga što vide da se odvija na političkoj sceni, smatraju da bi zajedniči izbori pomogli da oni koji su sada na vlasti, ta koalicija, dobije i iz svojih redova predsednika države i da zadrži poziciju izvršne vlasti.

  • Simbolička moć

Verovatno se to procenjuje na osnovu anketa koje se sprovode o raspoloženju javnog mnjenja i smatraju da bi na taj način ojačali poziciju na predsedničkim izborima, da bi dobili predsednika iz svojih redova. Zašto? Zato što na taj način, jednostavno, ojačavaju takozvanu izvršnu – upravljačku funkciju u državi.

Znači, s jedne strane imaju realnu moć, a s druge strane drže u svojim rukama predsednika kao čoveka koji predstavlja simboličku moć, a koji, ako nije njima naklonjen i ako nije iz njihovih redova ili redova njihovih simpatizera, sutra može da utiče na formiranje javnog mnjenja kada dođu redovni izbori i da to bude jedan od mogućih izlaza da oni, koji su naumili da ostvare još jedan mandat, to ne uspeju.

  • Trošak

Pretpostavljam da se vode kalkulacije s obzirom na to kako će izgledati budućnost i s obzirom na to šta oni mogu od svojih obećanja da realizuju, a šta ne mogu. Građani se većinom okreću prema obećanjima i kada vide da neka vlast nije izvršila ono što je obećavala, mogu da joj izglasaju nepoverenje na izborima.

To za državu i društvo govori da je u stalnoj napetosti, osećaju nesigurnosti i nestabilnosti i, s druge strane, to je jedan veliki trošak. Ako vi imate svake dve godine izbore, to je veliki trošak iz budžeta, a budžet pune svi građani.To je, znači, šteta za građane. Mislim da to nije dobro i da nije odgovorno kada je u pitanju trošenje budžetskih sredstava. To je jedno.

  • Drame i smene

A s druge strane, jedna ogromna energija se troši na izborima. Zaustavljaju se mnogi poslovi. Mnogo toga se stavlja u stanje neizvesnosti, velikog rizika. Znači, izaziva jednu veliku nestabilnost. I političku, a naravno i pravnu.Tako da, to nije dobro po društvo. Mnogo je bolje da se izbori održavaju redovno i da se to odvija u četiri godine.

I da se izdrži, na kraju krajeva, da ona vlast koja je dobila poverenje i odgovornost za ono što je obećala, da se tačno sagleda da li je ona to realizovala ili nije. Pa, ako nije, doći će neki drugi. Gubitak vlasti ne bi trebalo da bude nikakva drama. To su neke normalne smene.

XS
SM
MD
LG