Dostupni linkovi

Novi dokazi o zločinu u Štrpcima


Spomenik u Prijepolju otetim civilima u Štrpcima
Spomenik u Prijepolju otetim civilima u Štrpcima
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine došlo do novih informacija i dokaza o zločinu u Štrpcima kada je iz voza oteto i potom ubijeno 19 putnika od kojih je bilo 18 Bošnjaka, saznaje nezvanično RSE. U tužilaštvima ne žele da govore o detaljima istrage, ali potvrđuju da predmet dobro napreduje.

Više od dve decenije od otmice 19 putnika iz voza na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci i njihovog ubistva samo zbog toga što su bili druge nacionalnosti i vere došlo se do novih dokaza. Kako nezvanično saznajemo proverom u Investbanci u Užicu utvrđeno je da je nekoliko čekova jednog od otetih putnika iz voza realizovano posle otmice i ubistva. Najmanje 20 potencijalno osumnjičenih, među kojima i nekoliko policajaca, moglo bi, kako nezvanično saznajemo, uskoro da odgovara. Iako nije mogao da govori o detaljima istrage, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić potvrdio nam je da predmet dobro napreduje i ukazao na značaj saradnje sa kolegama u BIH.

“Novi istražni tim koji je formiran i u Srbiji i u BIH doprineo je da se napreduje u ovom predmetu. S druge strane, razni razgovori koje smo obavili u inostranstvu sa različitim ljudima koji imaju saznanja omogućio nam je da stvorimo potpunu sliku o ovom stravičnom zločinu o kome se ćuti već 21 godinu”, rekao nam je Vekarić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na osnovu Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina potpisanom između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH ostvaruje značajnu saradnju upravo na predmetu ratnog zločina u Štrpcima, rekao nam je portparol Tužilaštva BIH Bors Grubešić.

“Suradnja je intenzivirana i stalno su u kontaktu osoblje Tužiteljstva BIH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Provodile su se određene aktivnosti i na terenu, ali zbog istrage u ovom trenutku ne možemo dati više informacija”, kaže Grubešić.


Performans Žena u crnom
Performans Žena u crnom
Tog 27. februara 1993. godine, voz broj 671 na stanici Štrpci na teritoriji BiH zaustavili su pripadnici paravojne jedinice bosanskih Srba „Osvetnici“, pod komandom Milana Lukića, i iz njega izveli 19 putnika, 18 Bošnjaka i jednog Hrvata. Prema optužnici Haškog tribunala, otete putnike su odvezli kod Višegrada i nakon oduzimanja novca, nakita i drugih vrednih stvari, tukli ih a potom i ubili.

Za taj zločin je kao saučesnik osuđen Nebojša Ranisavljević, koga je sud u Bijelom Polju 2002. godine osudio na 15 godina zatvora. Milan Lukić osuđen je u Haškom tribunalu na doživotni zatvor zbog ubistva 140 Bošnjaka u Višegradu od 1992. do 1994. godine. U Beogradu je Lukić 2005. oduđen na 20 godina zatvora za zločin u Sjeverinu.

Porodice žrtava čekaju više od dve decenije da svi izvršioci i nalogodavci budu kaženjeni za ubistvo 19 ljudi, građana tadašnje SR Jugoslavije. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa samo 16 godina.

Nail Kajević, čiji je brat Nijazim u 30-oj godini ubijen nakon izvođenja iz voza, tokom nedavne 21. godišnjice od tog zločina nije krio ogorčenje.

"Kad vam neko nanese nepravdu i kad se ta neprvada ne rešava 21 godinu, i kada se sve čini da se zaboravi, čovek se ne može osećati nimalo spokojno. Jer, to nije bila nikakva otimačina ili osveta pojedinca, već smišljena i koordinirana akcija vojske Republike Srpske, potpomognuta, kako to najnoviji podaci policije pokazuju, pojedinim struktrama iz Srbije", rekao je u februaru Nail Kajević.

Milana Lukića su u Haškom tribunalu do sada dva puta saslušali zamenici tužioca za ratne zločine Srbije i pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina.

Advokat Dragoljub Todorović veruje da će svi direktni izvršioci biti osuđeni, ali ne i oni koji nisu direktno učestvovali u zločinu.

„Te ljude je otela i ubila jedna grupa iz Višegradske brigade kojom je komandovao Milan Lukić, bilo ih je oko 10-15, a osuđen je samo Ranisavljević. Ja se nadam da će svi biti osuđeni jer se došlo do niza drugih podataka. Ti koji su učestvovali u ubistvu mislim da će sigurno biti osuđeni, da ima tu dokaza. Predstavnici državnih struktra preko ministra odbrane, vojnih, železničkih i policijskih funkcionera, koji su mesec dana unapred znali da će ta otmica biti izvršena, tačno su znali gde i na kom mestu, a nisu ništa preduzeli oni verovatno neće odgovorati“, kaže Todorović.

„Mislim da je politički faktor uticao da se do sada nije to procesuiralo a moglo je još kada je Ranisavljević osuđen“, konstatuje Todorović.
XS
SM
MD
LG