Dostupni linkovi

Novi detalji uvod u razrešenje ubistvo Duška Jovanovića?


Duško Jovanović
Duško Jovanović
Ubistvo direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića nikada nije rasvijetljeno do kraja, ali je taj slučaj često bio predmet političkih sukoba, optužbi ali i manipulacija.

Tako i ovih dana isplivavaju nove informacije koje su predmet novih tužbi, ali je neizvjesno koliko će to pomoći otkrivanju pune istine o likvidaciji Duška Jovanovića.

Krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića podnio je zamjenik glavnog urednika dnevnog lista „Dan“ Nikola Marković, zbog ministrove nedavne izjave da je u vrijeme dok je bio na čelu tajne službe upozoravao Ministarstvo unutrašnjih poslova da je Duško Jovanović, direktor lista „Dan“, ugrožen.

Obrazlažući motive podnošenja krivične prijave protiv ministra pravde i šta očekuje od institucija, Nikola Marković kaže da ga interesuju novi detalji o ubistvu o kojima se do sada ćutalo:

„Da se što prije saznaju novi detalji o ubistvu Duška Jovanovića i da svi oni koji su znali neke detalje, a o njima su ćutali godinama, budu pravno sankcionisani. Od gospodina Markovića očekujem da se odrekne imuniteta i progovori o svemu što je kao načelnik Službe državne bezbjednosti znao, a što se tiče ubistva Duška Jovanovića, odnosno da nam kaže ko je to prijetio i od koga je bio ugrožen život tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku lista 'Dan'.“

Sadašnji ministar pravde, nekadašnji šef državne bezbjednosti Duško Marković je nedavno televiziji Vijesti rekao da je imao informacije o ugroženosti Jovanovića i to prije nego što je urednik lista „Dan“ ubijen, što do sada nije bilo ni objavljeno niti je obuhvaćeno dosadašnjom istragom.

Duško Marković
Duško Marković
„Mi smo ukazivali na određene rizike i opasnosti koje se tiču bezbjednosti gospodina Jovanovića. Ja sam tada čak i pisao odgovarajuća pisma ministru Jovićeviću da se o tome povede više računa. Tako da ja ne osjećam nikakvu odgovornost“, kazao je ministar Marković.

Podsjetimo, Duško Jovanović je ubijen u maju 2004. godine u klasičnoj sačekuši ispred sjedišta tog lista. U vrijeme ubistva ministar unutrašnjih poslova je bio Dragan Đurović, DPS-ov kadar koji je tada ponudio ostavku u slučaju nerasvjetljavanja ubistva Jovanovića, a zatim je ponudio i novčanu nagradu za informacije koje bi dovele do počinilaca. Do danas slučaj nije rasvjetljen, pravosnažno je osuđen samo Damir Mandić i to za saučesništvo, pri čemu on nikada nije priznao krivicu. Nalogodavci i direktni izvršioci su do danas nepoznati.

Tema ubistva Duška Jovanovića je bila predmet političkih sukoba, tako što je opozicija posredno ali i neposredno sumnjičila djelove crnogorskih vlasti, dok je sa jednog od najviših državnih mjesta, premijerskog, iznijeta tvrdnja da je nalog za ubistvo Jovanovića stiglo iz Srbije. Premijer Milo Đukanović je u martu prošle godine ciljao na Vojislava Koštunicu:

„Taj čovjek, koji ponekada zna da zapali poneku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku. Kada zaključi da neko ko mu vjerno služi dok je živ više može poslužiti kao mrtav, onda ga učini mrtvim. To je bio poslodavac i Duška Jovanovića i Miodraga Lekića. To je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića.“

Dugogodišnji advokat u ovom slučaju, Budimir Darmanović za RSE ocjenjuje dosadašnju istragu i odgovara na pitanje kakve su šanse da se nakon deset godina rasvijetli ovaj slučaj:

„Vrijeme je najbolji saveznik onima koji počine krivično djelo jer protok vremena učini svoje tako da u većini slučajeva dolazi do toga da se ne rasvjetljavaju krivična djela ubistva. Što se tiče mene, kao punomoćnika porodice Jovanović, ja se zaista kao i oni nadam da će doći do rasvjetljavanja ovog zločina, a državni organi su po meni u startu napravili velike propuste u prikupljanju dokaza i procesuiranju određenih lica na sudu. Nakon svega i protoka ovolikog vremena ja nijesam optimista da će doći do rasvjetljavanja zločina osim ako se ne dogodi slična situacija kao što se desila u Beogradu u vezi sa rasvjetljavanjem ubistva Slavka Ćuruvije.“

Nedavno je vrhovni državni tužilac Veselin Vučković najavio novu istragu o ubistvu Duška Jovanovića, ali se istovremeno ogradio rekavši da će biti veoma teško doći do novih materijalnh dokaza u tom slučaju.
XS
SM
MD
LG