Dostupni linkovi

Novi centar za migrante uskoro u Beogradu


Vučić među izbeglicama
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Vučić među izbeglicama

Izbeglice iz Afrike i sa Bliskog istoka uskoro će imati bolje uslove na proputovanju kroz Srbiju jer država uskoro otvara prihvatni centar u Beogradu. To je najavio predsednik vlade Aleksandar Vučić, koji ih je sa gradskim čelnicima obišao u parku kod glavne autobuske stanice.

Delegaciju na visokom nivou okružili su brojni migranti, koji su zvaničnicima objasnili da im nedostaju hrana i bolji higijenski uslovi, a poseti su se najviše obradovale majke sa decom.

“Dobro se ovde ophode prema nama. Povremeno dobijemo hranu i vodu, čak je i policija korektna prema nama. Evo, sada su stigli i političari, ni to nije loše. Sa mnom su i suprug i dve kćerke, nadam se da ćemo uspeti. A što se Srbije tiče, mogu samo da kažem hvala ovom narodu,” rekla je za RSE Iman Bazartu (26), koja je iz Sirije sa porodicom krenula ka Nemačkoj.

Premijer je zajedno sa aktivistima Crvenog krsta izbeglicama podelio pakete sa pelenama, sokovima i voćem i obećao da će im nadležne gradske službe dostaviti ćebad i postaviti još mobilnih toaleta u parkovima.

Aleksandar Vučić rekao je da su migranti u Srbiji dobrodošli i bezbedni.

„Ponosan sam na činjenicu da je Srbija na celom njihovom putu, kako svi oni kažu, najbolje utočište i nasigurnije mesto. Srećan sam kada vidim da se ova deca u Srbiji osećaju sigurno. Pomoći ćemo u pravljenju boljih uslova za njih koliko god to možemo", obećao je Vučić.

On je najavio da će kod hotela Nacional u Beogradu biti otvoren privremeni prihvatni centar za migrante, kapaciteta do 3.000 ljudi, i da će taj objekat biti završen pre zime.

Pored političara, u poseti migrantima bili su i Beograđani. Nedaleko od državne svite, bez pažnje medija, Radomir Sajčić (50) deci je podelio kutiju bonžite i čokoladnih bananica.

„Prekjuče sam bio prvi put, a ubuduće nameravam da dolazim malo češće. Čoveku dođe da plače kada vidi ovu decu, njihove nevine poglede, siromaštvo i bedu. Kada pogledate nepravdu koju je tamo uneo zapadni svet, rat, smrt i izbeglištvo, i koji ih sada kao kugu tera sa svojih granica, onda čoveku dođe samo da zaplače“, kaže Sajčić.

U beogradskim parkovima kod Železničke i Autobuske stanice dnevno boravi oko 700 ljudi na proputovanju iz zemalja zahvaćenih ratom i bedom. Trenutno svakog dana u Srbiju uđe oko 2.000 migranata, a do sada je u ovoj godini prošlo njih 90.000.

Najveći broj ovih izbeglica posle par dana predaha u beogradskim parkovima kreću ka cilju, razvijenim zemljama Evropske unije. Ali među njima ima, mada se skoro na prste mogu izbrojati, i onih koji žele da ostanu u Srbiji.

Mladi fudbaler Ibrahim Isahak (18), iz Gane, rekao je za RSE da bi sreću okušao u nekom od domaćih klubova.

„Partizan, hoću da igram za Partizan, volim taj klub. Dobar sam, igrao sam za moj školski tim, pa ako me ovde pozovu na probu možda im se isplati. Ali, ako ne prođem, ne bi mi bio problem da me angažuje ni neki drugi tim. Hoću da igram u Srbiji, od toga možeš da živiš bilo gde, fudbal ne poznaje granice“, navodi Isahak.

XS
SM
MD
LG