Dostupni linkovi

Nove tenzije: Ruski hici ka turskoj ribarskoj lađi


Ratni brod Smetlivij, ilustrativna fotografija
Ratni brod Smetlivij, ilustrativna fotografija

Rusija je upozorila Tursku da prekine sa, kako ih je ocenila, provokacijama protiv njenih snaga u Siriji, ili u blizini te zemlje. Upozorenje je poslato pošto je Smetlivij, jedan od ratnih brodova, ispalio hice upozorenja na tursku lađu u Egejskom moru kako bi izbegli navodni sudar.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedan od ratnih brodova, razarač Smetlivij, bio prisiljen da puca iz nužde i da je zbog incidenta pozvalo na razgovor turskog vojnog atašea u Rusiji.

"Turskom atašeu je pruženo detaljno objašnjenje o katastrofalnim posledicama nemarnih postupaka zvanične Ankare prema kontigentu ruske vojske koja se bori ptoriv terorizma u Siriji”, navedeno je u saopštenju.

“Konkretno, preneta je naša duboka zabrinutost zbog više turskih provokacija prema našem razaraču”, naglašeno je u tekstu.

Prethodno, rusko ministarstvo je iznelo tvrdnje da turska ribarska lađa nije odgovorila na upozorenja upućena sa razarača i da je promenila kurs tek posle upozoravajućeg hica ispaljenog pošto se plovilo ruskom vojnom brodu približilo na 500 metara.

“Tragedija je izbegnuta pukom srećom”, kažu u ruskom ministarstvu.

Mevlut Čavušoglu, šef turske diplomatije, koji je boravio u Rimu povodom razgovora o situaciji u Libiji, rekao je da će turske vlasti istražiti slučaj i zvanično se oglasiti.

Čavušoglu je ponovio stav Turske da treba smiriti tenzije. “Napetosti želimo da rešimo dijalogom”, izjavio je turskim medijima.

Ovaj incident je nedvosmisleno pojačao tenzije dve države koj su u ozbiljnom sukobu posle obaranja ruskog vojnog aviona prošlog meseca.

Vladimir Putin, ruski predsenik, taj potez je okarakterisao kao “zabijanje noža u leđa” uvevši ekonomske sankcije Turskoj kao kontramere.

Ranije tokom meseca Turska je protestovala zbog incidenta – fotografije ruskog vojnika koji je navodno mahao raketnim bačem na palubi dok je ruski brod prolazio kroz Istanbul.

XS
SM
MD
LG