Dostupni linkovi

Nove činjenice o smrti Trajkovskog?


Boris Trajkovski 2003. godine
Boris Trajkovski 2003. godine

Duže od deceniju trajala je istraga o uzrocima pada aviona u kojem je stradao makedonski predsjednik Boris Trajkovski. Izvještaj koji će konačno rasvijetliti ovu tragediju u utorak će biti predat glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću i državnom ministru prometa i komunikacija Damiru Hadžiću, kaže Omer Kulić, šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona.

„Komisija je sastavljena od stručnjaka iz četiri države bivše Jugoslavije – Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine“, pojašnjava Kulić za RSE uz napomenu da je njen rad trajao nepune dvije godine. „Tačno smo utvrdili šta se desilo“, kategoričan je Kulić.

Izvještaj će, potvrdio je Kulić, nakon organa u BiH biti prezentiran i makedonskim vlastima i medijima, a bh. javnost biće upoznata s detaljima odmah nakon Nove godine.

Ovo je već drugi izvještaj o pogibiji makedonske delegacije koja je 26. februara 2004. godine nastradala nedaleko od Stoca.

Prema nalazima prve Komisije avion ''Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB'' kojim je predsjednik Trajkovski sa još osam članova delegacije uključujući i pilota putovao na međunarodnu konferenciju u Mostar, udario je u Matića brdo u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca “zbog proceduralne greške pilota prilikom slijetanja na mostarski aerodrom. ”

Međutim, Makedonija nije bila zadovoljna rezultatima. Tako je ministar prometa i veza Makedonije Mile Janakieski resornom ministru BiH Damiru Hadžiću predao dokument dokument koji sadrži nova saznanja o nesreći.

Jankieski je uputio Hadžiću i službeni prijedlog o ponovnom otvaranju istrage i predložio uspostavu mješovite radne grupe koja bi preispitala sve okolnosti nesreće.

Kulić je tada kazao kako je nezadovoljstvo Makedonije bilo opravdano. I danas stoji pri tome.

„Kada sam razgovarao s ministrom prometa i komunikacija, ja sam mu i tada rekao da, bez obzira na dokaze koje su Makedonci dostavili, treba otvoriti novu istragu, jer u Makedoniji postoje ljudi koji su javno, na televiziji, izašli i rekli – dakle, prešli su neku kritičnu masu - da je bio atentat na predsjednika Trajkovskog“, navodi on, te dodaje kako je novu istragu bilo nužno otvoriti upravo da bi se eliminisale te špekulacije.

Sumnju da je na makedonskog predsjednika izvršen atentat tvrdio je advokat porodica stradalih, te naveo kako su članovi delegacije i posade bili kolateralna šteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za ovu nesreću.

U javnost su nedavno procurile informacije da je prije udara u brdo, avion najprije eksplodirao, te da su putnici u avionu bili mrtvi i prije nego što se on srušio. Ove navode Kulić je odbio komentirati, bar dok izvještaj i zvanično ne bude predat.

„Mi smo definitivno i tačno utvrdili šta je bilo, a pošto je bila nova istraga, mi smo utvrdili cijelu masu novih detalja i informacija, koje nisu bile obuhvaćene prvom istragom“, kazao je Kulić.

Neodređen je bio i njegov odgovor na pitanje ima li nakon posljednjeg izvještaja, elemenata za krivično gonjenje.

„To moraju reći pravosudni organi, a ja nisam u pravosuđu. To ćete morati pitati ljude iz pravosuđa, kad dobiju izvještaj, kada ga analiziraju. Onda će nadležni tužioci vidjeti da li ima elemenata krivičnog djela ili nema.“

Izvještaj se razlikuje od prvog kada je krivac za nesreću bila „pilotska greška“. Ali, u kojoj mjeri, Kulić ne može još reći. Nalazima istrage ovaj put je zadovoljan, te kaže:

„Imao sam nerazumijevanja od nekih struktura koje nisu baš dovoljno sarađivale koliko sam ja očekivao, ali to je sve dio posla. Najbitnije je da smo uspješto posao priveli kraju i da možemo reći: Bosna i Hercegovina je taj dio posla za koji je bila nadležna, uradila.“

Pored predsjednika Trajkovskog, u nesreći kod Mostara stradali su portparolka Dimka Ilkova Bosković, savjetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik ministarstva vanjskih poslova Mile Kristevski i tjelohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot.

XS
SM
MD
LG