Dostupni linkovi

Tuzla: Novac TE i EP ne stiže u zagađena područja


Termoelektrana u Tuzli
Termoelektrana u Tuzli
Već desetljećima građani Tuzle koji žive u blizini Termoelektrane žive zapravo u radioaktivnom području. Šljaka, koje se svakodnevno dovlači kamionima usred tuzlanskog naselja Bukinje, ničim se ne prekriva. Jedino se izgrađuju brane od po nekoliko desetina metara kako bi se uskladištile nove tone šljake.

Zbog velikog zagađenja općine Tuzla i Lukavac tužile su Elektroprivredu. Presuđeno je i njihovu korist i Vladi TK isplaćeno je skoro sedam milijuna eura odštete sa kamatama. Dok su se građani zagađenih područja nadali da će tim novcem biti uređena komunalna infrastruktura i riješeno pitanje zagađenja, sada borbe traju u strukturama vlasti - tko će od tog novca dobiti najveći dio kolača.

Još prije 10 godina općine Lukavac i Tuzla tužile su Elektroprivredu BiH za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata u ovim gradovima. Presuda je donesena u korist Lukavca i Tuzle, ali je EP odmah odbila isplatiti tri milijuna eura, pa je njihov dug sa kamatama narastao na skoro sedam milijuna eura.

Sav novac EP isplatila je još prošle godine Vladi TK, a sada građane muči što će s tim novcem biti, jer mještani koji žive u zagađenom, odnosno u radioaktivnom području od tog novca nisu vidjeli ni eura.

„Kad god smo se obratili Termoelektrani i EP uvijek nam je rečeno: ’Mi smo svoje obaveze ispunili, mi smo predali prema općini, općina vam je to dužna.’ A općina nikad nije poslala nekoga bar da vidi to. Nikad niko - a ja sam ovdje 45 godina stanovnika. Uvijek smo se dopisima obraćali i višim vlastima, federalnim i ovim i onim, ali niko nam ni pismeno nije odgovorio na te zahtjeve“, priča Šimo Tunjić.

Građani naselja Bukinje, Šički Brod i Husino najmanje su ljuti na TE Tuzla jer ona, prema zakonskim propisima, novac redovito uplaćuje u Federalni fond za zaštitu okoliša. Suad Žilić iz naselja Šički Brod došao je do dokumentacije koja to i potvrđuje:

„Sredstva Federalnog fonda za zaštitu okoline svake godine ubiru sredstva od TE. Ja imam podatak da je TE u zadnje dvije godine dala blizu četiri miliona. Od ta četiri miliona, naša je opština izvukla samo 200.000 maraka. To je porazno.“

Pedeset godina bez ulaganja

Dok novac od EP BiH stoji na računu, a postoji mogućnost da zbog velikog deficita u proračunu Tuzlanskog kantona ode u nenamjenske svrhe, mještani ovih naselja nemaju uređene osnovne komunalne potrebe.

„A obećavano nam je da će biti grijanje, da ćemo plaćati 50 posto struju zato što smo stvarno direktno zagađeni, dočim nema ništa ni od plaćanja struje, ni od grijanja. Vidimo da se radi grijanje na sve strane, a mi smo toliko zapušteni“, kaže Šimo Tunjić.

„Pedeset godina TE i EP truju i znaju da su zagađivači. Sredstva uplaćuju u Fond, ali ne sredstva dolaze na mikrolokacije koje su zbilja zagađene. Pedeset godina je zagađenja. Pedest godina niko nije ništa ulagao. Pedeset godina treba za uraditi revitalizaciju ovog prostora i sanaciju uništenog - znači da se sanira ono što je dosad uništeno. Problem je zdravlje ljudi“, ističe Suad Žilić.

Kako za njihove probleme sluha nije imao prijeratni sustav, tako nema ni ovaj današnji. Zdrav život građana nikome nije prioritet, kaže nam mještanin Tomo Divković:

„Ovo šljakište je uzelo danak mom ocu, mojim sedam stričeva, mojim rođacima. Krenućemo dole redom – u svakoj kući je neko umro do 50. godine. Toliki milioni dolaze, ali ne daju nam. Nismo mogli ući,da se malo jače borimo za naša prava. I ja sam obolio, vidite da jedva dišem.“

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Božo Antunović posjetio je mještane zagađenih naselja. Tražili su od njega da novac od presude usmjeri u ova područja, što im je on i obećao:

„Mi ćemo u Ministarstvu sagledati njihove navode. Na terenu smo se uvjerili kakva je situacija, pa ćemo vidjeti šta ćemo poduzimati. Sredstva koja su dodijeljena Tuzlanskoj županiji biće utrošena namjenski, znači za ono za šta se jedino smiju trošiti, na način i prema kriterijama koje predloži ovo ministarstvo Vladi, jer moramo pribaviti suglasnost Vlade.“

Mještani naselja Bukinje, Šički Brod i Husino ne znaju što je to čist zrak. Oni se bude i liježu sa smogom i prašinom, koji su ovdje životnu dob stanovnika sveli na prosječno 50 godina. Istraživanja koja su radile nevladine organizacije kažu da svaki drugi mještanin boluje od respiratornih bolesti, dok je prisustvo osoba oboljelih od različitih vrsta karcinoma umnogome veći nego u ostalim sredinama.
XS
SM
MD
LG