Dostupni linkovi

Nova Vlada Srbije: Stefanoviću MUP, Mihajlovićevoj saobraćaj, Antiću energetika


Narodna skupština Republike Srbije
Narodna skupština Republike Srbije
Nova Vlada Srbije, koju će predvoditi Aleksandar Vučić, imaće 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja, i biće formirana 27. aprila. Ovaj predlog mandatara podržala je njegova Srpska napredna stranka (SNS) na sednici Glavnog odbora u Novom Sadu.

Nakon dvosatnog partijskog sastanka javnosti je saopšteno da će SNS, osim premijera, u vladi imati šest ministara ali ne računajući nestranačke ličnosti koje predlaže ta partija. Umesto Aleksandra Vučića, kako je bilo očekivano, novinarima se obratio Nebojša Stefanović, budući ministar unutrašnjih poslova.

"Postoji još nekoliko manjih dilema, ali je suštinska odluka doneta. Dakle, ministar privrede Dušan Vujović, ministarka za državnu upravu Kori Udovički, ministar odbrane Bratislav Gašić i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović", pojasnio je Stefanović.

Ovo su imena novih ministara koji do sada nisu bili u pređašnjoj vlasti, ili nisu spominjani kao kandidati za resore na kojima će se od nedelje naći. Naprednjaci su predložili da na mestu ministra finansija ostane Lazar Krstić, vunderkind sa Jejla, dok će svoju pređašnju funkciju zadržati i ministar pravde Nikola Selaković. Resor zdravstva vodiće Zlatibor Lončar, direktor beogradskog Urgentnog centra, dok će ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije biti Jadranka Joksimović.

Nebojša Stefanović rekao je da će ostala rešenja predložiti koalicioni partneri, kao i da će osnovni cilj ove vlade biti reforme.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
"Ona treba da učini da građani Srbije žive bolje. Nijedan ministar neće biti nepromenljiv. Svi koji budu učestvovali u radu vlade i narodne skupštine moraju da shvate da je ovo prilika koja ne može da se propusti", istakao je on.

Kompletan sastav nove vlade biće poznat 26. aprila, dan pre njenog formiranja. Prema dosadašnjim informacijama, Socijalističkoj partiji Srbije pripašće resor energetike na čijem čelu će biti Aleksandar Antić, dosadašnji ministar saobraćaja, dok je čelna funkcija Ministarstva spoljnih poslova rezervisana za bivšeg premijera Ivicu Dačića.

Kao jedno od najvećih iznenađenja u vladi pominje se mladi fizičar Srđan Verbić, rukovodilac u Istraživačkoj stanici Petnica, kom bi trebalo da bude povereno ministarstvo prosvete. Stari socijalistički kadar Aleksandar Vulin preuzeće Ministarstvo rada, dok će Rasim Ljajić voditi Ministarstvo trgovine.

Zoran Radovančev, kadar SPS-a i direktor Mlekoprodukta, zadužiće Ministarstvo poljoprivrede, dok na svojim starim funkcijama čelnih ljudi ministarstava sporta i kulture ostaju proslavljeni vaterpolista Vanja Udovičić i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Velimir Ilić, dosadašnji ministar građevine, kako piše štampa, premestiće se u fotelju ministra bez portfelja za vanredne situacije.
XS
SM
MD
LG