Dostupni linkovi

Nova Varoš: Masovno trovanje vodom, javne česme nesigurne


Mušina česma
Mušina česma

Broj obolelih od trovanja vodom u Novoj Varoši se povećava. Zaključno sa nedeljom, 19. jula, pomoć je zatražio 81 meštanin Nove Varoši. Nakon analiza Zavoda za javno zdravlje iz Užica potvrdjeno da je uzrok trovanja voda sa gradske „Mušine česme“. Prema analizama voda iz gradskog vodovoda u Novoj Varoši ispravna je za piće.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Užica Biljana Mijović za RSE je potvrdila da je nakon analiza potvrdjeno da je bakteriološka neispravnost vode sa „Mušine česme" uzrok masovnog trovanja novovarošana.

„To je svakako dokazan uzrok ovakvog masovnog trovanja, enterokolitisa, koji se namifestuje, povraćanjem, prolivom, povišenom temperaturom, malaksalošću.

Za sada se za lekarsku pomoć u Domu zdravlja u Novoj Varoši javio 81 pacijent. Medjutim, ovaj broj obolelih treba uzeti okvirno, s obzirom na vreme inkubacije, pa se situacija iz sat u sat može promeniti, tako da postoji mogućnost da se broj obolelih povećava“, rekla je dr. Mijović apelujući na gradjane da ne piju vodu koja nije pod nadzorom.

„Javne česme čak i kada se jednom godišnje ispitaju, kao što se to obično dešava u gradovima u Srbiji, nisu sigurne za piće, jer se one ne dezinfikuju, jer se one ne održavaju. Tačnije one se redovno ne kontrolišu i ne može se garantovati da su one ispravne.“

Nakon ukazane pomoći u novovaroškom Domu zdravlja svi pacijenti sa simptomima enterokolitisa su upućeni na kućno lečenje. Za sada ima dovoljno potrebnih lekova.

Predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović, nakon sednice Štaba za vanredne situcije za RSE je potvrdio da je voda sa svih 15 gradskih česmi, na osnovu naloga sanitarnog inspektora, već dve godine zabranjena za piće, ali pojedini gradjani ne poštuju ovu odluku i da se obaveštenja o zabrani skidaju.

„Stalno se skidaju table sa upozorenjima, pa smo na sednici Štaba ponovo doneli odluku da Komunalno predzeće na svim javnim česmama, ponovo postavi metalne natpise, o zabrani korišćenja vode za piće.“

XS
SM
MD
LG