Dostupni linkovi

Nova vakcina protiv HIV-a prošla prvu fazu testiranja


Ilustracija
Ilustracija
Prva i jedina preventivna HIV vakcina, bazirana na genetski modificiranom virusu, polako ali sigurno je prošla kroz prvu fazu kliničkog testiranja u Sjedinjenim Američkim Državama. Rezultati se pomno analiziraju i priprema se druga faza testiranja.

Vakcinu pod imenom SAV001-H su razvili dr. Chil-Yong Kang i njegov tim sa Univerziteta Western u Kanadi. Sada kada je prošla prvu prepreku, vakcina pokazuje veliki potencijal za uspjeh.

Prvo kliničko testiranje vakcine je započeto u martu ove godine. Testirana je sigurnost korištenja i nivo tolerancije pacijenata. Istraživanje je randomizirano i urađeno uz korištenje kontrolne grupe sa placebom. Oboljeli muškarci i žene, starosne dobi od 18 do 50 godina, su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je dobila vakcinu, a duga placebo.

Niko od pacijenata nije doživio bilo kakve neželjene efekte niti pokazao simptome vezane za toksičnost vakcine. Sa ovim rezultatima SAV001-H se pokazao kao sigurna vakcina za korištenje na ljudima. U narednoj fazi testiranja vakcine će biti ispitani imunološki ogovori organizma i efikasnost. Pored toga, trenutno se analizira i stvaranje antitijela protiv virusa HIV kod pacijenata koji su već primili vakcinu.

"Dokazali smo da je vakcina sigurna za korištenje na ljudima i pripremamo se za drugu i treću fazu testiranja. Već smo jedan korak bliže prvoj komercijalnoj vakcini protiv HIV-a", kazao je dr. Dong Joon Kim u ime kompanije Sumagen, koja je finansirala jedan dio istraživanja.

Druge vakcine koje se trenutno testiraju fokusiraju se na određene dijelove HIV-a kao antigena. Kangova vakcina je jedinstvena u tome što koristi genetski modificirane mrtve viruse HIV-1, koji nisu patogeni i mogu se proizvoditi u velikim količinama.
XS
SM
MD
LG