Dostupni linkovi

Nova školska godina: Tableti za prvake u školama bez pristojnih toaleta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Početak septembra - početak školske godine na Balkanu. Uz već uobičajene probleme infrastrukture, udžbenika i modernizacije, bilježimo i neke nove fenomene.

Nekima škola, zbog još nesaniranih posljedica poplava, kasnila, ponegdje, iako u teškim uslovim, počela. Gdje-god, i pored toga što još nemaju ni pristojne toalete, neki su nabavili tablet računare za prvake. Roditelji bi drugačije postavili prioritete. Bilježimo još i fenomene, uz dvije škole pod jednim krovom, i jedna pod dva.

Potom, prosvetari prijete štrajkom već na početku školske godine. U nekim školama povećan nivo otrovnih supstanci, a da uprave to i ne znaju. I pored reformi, znanje koje se stiče, često je više deklarativnog, nego praktičnog karaktera. Uz sve ovo, roditelje niko i ne pita koliko košta spremiti đaka za početak nove školske godine.

Sva ova pitanja načeli smo u novoj temi sedmice Radija Slobodna Evropa.

U Bosni i Hercegovini, osim što su nadležni dopustili da škole, ni nakon tri mjeseca od poplava, nisu obnovljene, pa djeca nastavu pohađaju u improvizovanim učionicama - postoji dugogodišnji problem segregacije. O ovim, kao i drugim barijerama piše Mirna Sadiković u tekstu "Dvije škole pod jednim krovom ili škola pod dva krova".

U Srbiji su se prvom septembru najviše radovali prvaci. Ipak, školska godina je počela, kao po pravilu posljednjih godina, prijetnjama velikim štrajkom prosvjetnih radnika, ali i novim problemima zbog posljedica nedavnih katastrofalnih poplava. Zoran Glavonjić u priči "Uprkos razmiricama vlade i sindikata, sve manje đaka prvaka" donosi još interesantnih detalja.

Umjesto uz uobičajeno nezadovoljstvo roditelja zbog velikih izdataka za udžbenike i novu opremu, školska godina u Crnoj Gori je počela uz novu vrstu problema: od odbijanja prosvetara, da i dalje tolerišu niske plate, preko kvaliteta sredine u kojoj djeca uče, do nekih sasvim bizarnih pitanja. Više pojedinosti ima Esad Krcić u tekstu "Uoči početka škole: Prijetnje štrajkom i povećana koncentracija radona".

I na Kosovu je nova školska godina počela sa starim problemima. Manjak školske infrastrukture, odnosno kabineta i laboratorija, te pretrpane učionice, nedostatak udžbenika. Pročitajte priču Amre Zejneli "Kosovski školski sistem: Nova godina stari problemi".

XS
SM
MD
LG