Dostupni linkovi

Biden: U BiH je bio genocid, a ne građanski rat


Joe Biden
Joe Biden

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden izjavio je da se o genocidu u Bosni i Hercegovini mora pričati, prenosi Savjetodavno vijeće BiH na svom Facebook profilu.

On je ovo izjavio na svečanosti u Washingtonu tokom koje mu je Savjetodavno vijeće BiH uručilo životnu nagradu.

Istakao je da nema ništa na što je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u Bosni i Hercegovini. Prisjetio se i vremena kada je slušao o ratu i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u BiH.

"Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini", kazao je Biden.

(Govor Bidena u Washingtonu, izvor: FaceTV/YouTube)


Prema njegovim riječima, za vrijeme rata je vjerovao da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti.

Biden je istakao da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo.


"Vi ste preživjeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope", rekao je Joe Biden.

Sve je upozorio da trebaju podsjećati na genocid u Bosni i Hercegovini jer svi bi trebali znati tu prošlost.

XS
SM
MD
LG