Dostupni linkovi

Presuda Haradinaju i ostalima za zločine u logoru


Haški tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Vijeće zaključilo da nije kriv ni po jednoj tačci optužnice. Oslobođeni su i Idriz Baljaj i Lahij Brahimaj

Slučaj se tiče zločina na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998.godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao zapovjednik OVK. Balaj (zvan Toger), bio je zapovjednik jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj (zvan Ciganin) pripadnik.

Brahimaj je jedini osuđen, na šest godina zatvora tijekom prve presude, zbog okrutnog postupanja i mučenja dvije osobe u štabu OVK u Jablanici, dok su Haradinaj i Balaj oslobođeni.

No Žalbeno vijeće je djelimično ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponovno suđenje svoj trojici optuženih po šest točaka optužnice jer je ustanovilo da Raspravno (prvostupanjsko) vijeće nije poduzelo dovoljne mjere da se suprotstavi zastrašivanju svjedoka koje je obilježilo suđenje, niti da osigura svjedočenja dva ključna svjedoka.

Prema Žalbenom vijeću, s obzirom na potencijalni značaj tih svjedoka za navode iz optužnice, greška Raspravnog vijeća je“ narušila pravičnost postupka“, što je za ishod imalo neostvarenje pravde.

Ponovljeno suđenje je počelo u kolovozu 2011.godine, a završilo u travnju 2012., pri čemu obrana nije izvodila dokaze.

U optužnici se navodi se da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili suizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protupravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja. Kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za suradnju sa srpskim snagama ili nesuradnju s OVK.

Među više primjera zločina, u optužnici je opisano kako su u svibnju 1998. uhićeni kosovski Srbin Ivan Zarić i njegovi prijatelji Romi Agron Berisha i Burim Bejta iz sela Dolac, nakon čega su odvedeni u Jablanicu.

Prema navodima u optužnici u zatočeničkom objektu je Idriz Balaj u prisustvu Ramuša Haradinaja zatočeniku Zariću odsjekao uho, a Lahi Brahimaj je zatim naredio da se sva trojica ubiju.

Kao ubijene žrtve u optužnici su navedeni i kosovski Romi Uke Rexhpaj i njegov zet Nesret Alijaj iz Grabanice te srpski policajac Nenad Remištar. U zatočeničkom objektu su polovicom 1998.prema optužnici ubijeni i kosovski Albanci Pal Krasniqi i Skender Kuqi.

U zadnjoj točci optužnice kao žrtva višestrukog prebijanja naveden je Naser Lika iz Grabanice optužen za izdaju i podršku stranci Ibrahima Rugove. Ovaj zatočenik je uspio pobjeći iz spornog objekta u Jablanici.

VIDEO: Tužiteljstvo u uvodnoj riječi o zločinima nad stanovnicima Kosova


No, hoće li Haradinaj i Balaj biti osuđeni u ponovljenom postupku, neizvjesno će biti do samog kraja, budući da se i u njemu ponovio problem sa svjedocima. Jedan od ključnih svjedoka, bivši čuvar u Jablanici Shefqet Kabashi (Šefčet Kabaši) odbio je svjedočiti i priznao krivnju za nepoštivanje suda.

Drugim riječima, Kabashi je radije dobio dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda, nego kako je naveo – da svjedoči i ugrozi živote članova svoje obitelji koji još žive na Kosovu, dok se on nastanio u Sjedinjenim Američkim Državama.

VIDEO: Presuda Kashiju za nepoštivanje suda (na albanskom jeziku)



Tužiteljstvo je u završoj riječi, polovicom ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su obrane zatražile oslobađajuće presude.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG