Dostupni linkovi

Kragujevac prvi put u 20 godina bez organizovanog dočeka


Prvi put u poslednjih dvadesetak godina u Kragujevcu neće biti organizovanog dočeka Nove godine na trgovima, a samo će u ponoć, sa zgrade gradske uprave biti ispaljen tradicionalni Novogodišnji vatromet.

Iako je do Nove godine ostalo još malo vremena, u gradu nema praznične atmosphere i uobičajenih gužvi u supermarketima. Turistički aranžmani prodaju se znatno slabije nego ranijih godina, a slična je situacija i sa prodajom karta za doček u restoranima i kafićima.

Zbog besparice, slaba je i prodaja na ovdašnjoj stočnoj pijaci koja je svojevrsni barometer kupovne moći građana.

Iako Nova godina već kuca na vrata, na kragujevačkim ulicama se još uvek ne oseća praznična atmosfera, a na odlazak stare i dolazak nove godine podsećaju samo novogodišnji ulični ukrasi, mladići prerušeni u deda mrazeve koji se za novac slikaju sa decom i ulični svirači koji sviraju prolaznicima za bakšiš.

U tržnim centrima nema prevelike gužve i euforije kakva je krajem decembra vladala prethodnih godina, a prema informacijama iz trgovina građani troše znatno manje nego ranijih godina.

Sumorna slika i na kragujevačkoj stočnoj pijaci, koja je svojevrstan barometar kupovne moći građana. Na ovoj pijaci se u srećno vreme uoči Nove godine prodavalo po nekoliko hiljada prasića i jagnjića, a proteklog vikenda jedva stotinak.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link

Na slabu prodaju novogodišnjih rekvizita žale se i prodavci na uličnim tezgama, kojih je znatno manje nego prethodnih godina, ali i pored toga, zarada je minimalna, jer je kupaca još manje.

Prvi put, posle skoro dve decenije, u Kragujevcu neće biti tradicionalnog novogodišnjeg koncerta pa će većina građana, zbog krize i nedostatka novca za skupe provode, najluđu noć provesti kod svojih kuća ili u gradskim kafićima, restoranima i kafanama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Za razliku od vremena pre krize, kada je celokupna ponuda za najluđu noć bila rasprodata već do polovine decembra, ove godine u svim ugostiteljskim objektima još uvek ima dosta slobodnih mesta.

Slično je i sa prodajom novogodišnjih arnažmana u zemlji i inostranstvu. Pritisnuti krizom i besparicom, ali iz zbog najavljenog stezanja kaiša u narednoj 2015. godini, Kragujevčani su, u znatno manjem broju nego ranijih godina, kupovali karte za doček u inostranstvu.

A za građane koji se odluče da Novu godinu dočekaju kod svojih kuća ili u inostranstvu, jedan od brojnih kragujevačkih deda mrazeva ima istu novogodišnju poruku.

“Puno sreće, zdravlja i ljubavi i da mnogo bude bolje u narednoj nego u ovoj godini, i da bud emnogo više osmeha”, poručuje Deda Mraz iz centra Kragujevca.

XS
SM
MD
LG