Dostupni linkovi

Nova bomba Zaeva: Kako funkcioniše koalicioni partner Gruevskog


Zoran Zaev
Zoran Zaev

“Audio dokazima nastavljamo da otkrivamo pravo lice vrha Demokratske unije za integracije (DUI) na čelu sa Alijem Ahmetijem, koalicionog partnera Gruevskog”, izjavio je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev na pres konferenciji na kojoj je objavio 38-u takozvanu bombu opozicije o kriminalima vlasti.

“Vrh DUI funkcioniše veoma slično kao i vrh VMRO DPMNE-a. Ne samo po orijentiranju ka parama i ličnim interesima, nego po mehanizmima koje su koristili da bi ostali na vlasti.”

Jasna je njihova odgovornost o užasnom stanju u Makedoniji u svakom smislu i do sada prezentiranih dokaza i argumenata, dodao je Zaev, zato što ništa od onoga što je uradio Gruevski, od kriminala i korupcije, do udara na ljudske slobode i prava, ne bi mogao da učini bez znanja i podrške njegovog koalicionog partnera DUI. Iz ove partije, kaže Zaev, bili su veoma pažljivi kada pričaju na telefonu, što pokazuje da su oni dobro znali da su prisluškivani. Ipak, istakao je on, audio snimci su dovoljni da bi razobličili vladavinu tesne grupe DUI-ja, koja po mnogo čemu nalikuje na vladavinu tesne grupe Gruevskog.

Njihova strpljivost u vladi i kada su bili potcenjivani upućuje na to da njihov primaran cilj nisu građani, njihovo glasačko telo, nego samo moć, vlast, za lične interese i za pare”, rekao je Zaev.

On je dodao da se na snimcima može čuti kako lider Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti ostvaruje svoje ciljeve. Kao primer on je istakao da Ahmeti preko svojih postavljenih ljudi od poverenja posreduje da se nekom biznismenu proda objekat u Skoplju za 1.000 evra po metru kvadratnom.

U vezi pregovaračkog procesa u zemlji, koji je doziveo neuspeh u Briselu prosle nedelje, lider Socijaldemokrata Zaev je rekao da očekuje u narednih 10-ak dana nekakav napredak. U suprotnom, prema njemu, nema razloga da se to mučenje nastavi.

XS
SM
MD
LG