Dostupni linkovi

Nova baterija se napuni za samo minutu


Jedna od najvećih noćnih mora današnjice je prazna baterija mobitela kojoj je potrebno duže punjenje. Međutim, naučnici su dizajnirali novu bateriju koja se u potpunosti napuni za samo minutu.

Nova aluminijska baterija, koju su dizajnirali naučnici na Univerzitetu Stanford, jeftinija je za proizvodnju od aktuelnih litij-jonskih baterija koje koriste današnji mobiteli i laptopi. Osim toga, ona se puni mnogo brže.

Naučnici koji su osmislili i napravili novu bateriju tvrde da je rizik od zapaljenja aluminijskih baterija manji u odnosu na litij-jonske baterije.

"Razvili smo aluminijsku bateriju koja se može puniti. Ona bi mogla zamijeniti litij-jonske koje su sklone zapaljenju, kao i alkalne baterije, koje su loše po okolinu. Naša nova baterija se neće zapaliti čak i ako bušite kroz nju", izjavio je profesor Honjie Dai, koji je pomagao u razvoju nove baterije.

Litij-jonske baterije su poznate po tome što nakon 1.000 punjenja izgube svoj kapacitet, no, nova baterija gubi na performansama nakon čak 7.500 punjenja.

Naučnik Ming Gong je objasnio da se baterija može koristiti i u savitljivim uređajima.

"Aluminijska baterija je također fleksibilna. Možete je saviti i sklopiti, tako da se može koristiti i za savitljive elektronske uređaje. Osim toga, aluminij je jeftiniji metal od litija", rekao je Gong.

XS
SM
MD
LG