Dostupni linkovi

Nostalgija za socijalizmom


Detalj sa izložbe "Živeo život" o životu u vreme SFRJ
Detalj sa izložbe "Živeo život" o životu u vreme SFRJ
Pritisnuti višedecenijskom tranzcijom i ugroženom egzistencijom građani se sa nostalgijom sjećaju vremena socijalizma i ugodnijeg života. Iako se živjelo na kredit, ljepše se družilo i poštovale su se prave vrijednosti.

Univerzitetska profesorica, antropolog Lidija Vujačić kaže da, iako je period socijalizma kritkovan sa više strana, ipak to bilo jedno pravednije društvo:

“To jeste vrijeme koje sa ove pozicije zvuči donekle idilično, iako naravno nije bilo. Živjeli smo u jednom drugačijem političkom i ideološkom vremenu. Ali u svakom smislu jeste bilo mnogo pravičnije društvo. Generalno, kada govorimo o tom vremenu čini mi se da smo bili manje pod presijom od onoga što sada imamo – političkih odnosa i situacija, socio - ekonomske, pa i moralne krize. Bili smo mnogo zaštićeniji u svemu, mnogo manje nam je značilo materijalno, a mnogo više duhovno.”

A čega se građani Nikšića rado sjećaju iz socijalizma:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
Direktan link



Iako ljudu misle da se tokom socijalizma lagodnije živjelo, staronikšićanin, slikar i pravnik Ljubiša Delibašić ne misli tako.

Kaže da se živjelo na kredit, ali se zato ljepše družilo i poštovale su se druge vrijednosti: “Svi su tada živjeli od kredita i budući da je svima bilo isto nije se osjećalo da ima problema. Tada nije bilo potrošačko društvo, mentalitet je bio drugačiji. Drugačije su mladi usmjeravani. Mislili smo da nastavimo da produbljujemo to duhovno. To je bilo vrijeme boljeg obrazovanja i škole i porodice. Više se čitalo.”

Ljubiša Delibašić rado se sjeća Titove posjete Nikšiću. Iako je zato što mu je otac bio informbirovac morao sa porodicom tog dana da se iseli iz stana:

“Živim u zgradi koja je baš u centru grada, na trgu i došli su neki fini momci i rekli su da bi bilo dobro da se tokom dana kada je Tito došao negdje odšetamo, da se skrajnemo malo. Tako da nijesmo imali pogled, niti smo prisustvovali tom defileu. Bilo je to baš svečano.”

Profesorica Lidija Vujačić iz sjećanja izdvaja zimsku Olimpijadu u Sarajevu i pozitivnu atmosferu u velikoj zemlji:

“Čuveni Vučko i ta pozitivna priča, tenzija oko olimpijade koja se odvijala u jednoj velikoj državi koja je uživala veliki ugled u svijetu i imala kapacitete da organizuje tako nešto. Svi smo pratili tu situaciju i svojatali olimpijadu.”
XS
SM
MD
LG