Dostupni linkovi

Nominacije za Oskara već izazvale razočarenja


Plakat filma Povratnik sa najviše nominacija
Plakat filma Povratnik sa najviše nominacija

Pripremila: Jasmina Lazić

Trka za najprestižniju filmsku nagradu je počela. Baš kao, verovatno, i jurnjava kreatora za zvezdama koje će baš njihove kreacije nositi 28. februara na proglašenju pobednika.

Ako ćemo suditi po broju, film “Povratnik”, nominovan u dvanaest kategorija je, na neki način već pobednik. Odmah za njim su “Pobesneli Maks” sa deset, “Marsovac” sa sedam i “Kerol” nominovan u šest kategorija.

Kejt Blančet, Bri Larson, Dženifer Lorens, Šarlot Rempling, Serše Ronan, Brajan Krenston, Met Dejmon, Leonardo Dikaprio, Majkl Fasbender, Edi Redmejn, nominovani za najbolje glumice odnosno glumce, verovatno već smišljaju kome će se sve redom zahvaljivati ukoliko osvoje nagradu. Ukoliko ove godine nagrada konačno ode u ruke i Leonardu di Kapriju, to će biti presedan, s obzirom da mu je ovo priznanje već pet puta do sada izmaklo iz ruku, zbog čega je i stekao status “večitog gubitnika”. Što se Dženifer Lorens tiče, ona već drži rekord kao najmlađa glumica koja se bori za Oskara, a na svojoj polici već ima jednu pozlaćenu statuu.

Foto nominovanih za najboljeg režisera Lenny Abrahamson, George Miller, Adam McKay, Alejandro Inarritu i Tom McCarthy.
Foto nominovanih za najboljeg režisera Lenny Abrahamson, George Miller, Adam McKay, Alejandro Inarritu i Tom McCarthy.

Među nominovanima su se, dakle, našli oni za koje se to svakako očekivalo, ali je ovogodišnja lista takmaca, ipak, izazvala iznenađenja i razočarenja. I to ne samo kod filmskih radnika.

Mnogi su se, pre svega, iznenadili što se romansa dve žene, "Kerol", Toda Hejnsa nije našla među nominovanima za najbolje ostvarenje, baš kao što ni Stivena Spilberga i Ridlija Skota nema u užem spisku za rediteljsko priznanje, iako su se njihovi filmovi "Most špijuna", odnosno "Marsovac" našli u trci.

Takođe, u drugi plan pali su i filmovi "Stiv Džobs", "Ratovi zvezda: Buđenje sile" i "Sikario" nominovani samo u tehničkim kategorijama.

Međutim, ono što je najviše revoltiralo korisnike društvenih mreža jeste činjenica da je jedini afroamerikanac koji će ove godine imati veze sa Oskarom – voditelj dodele nagrada Kris Rok.

Urednica časopisa "Broadway Black" Ejpril Rejn, naime, sa indignacijom je primetila odsustvo potencijalnih crnih i latino laureata na spisku nominovanih.

Kako je prokomentarisala, “to što će svečanost dodele voditi briljantni Kris Rok ne može da nadomesti 80 godina ignorisanja marginalizovanih zajednica", a njenu konstataciju podelio je veliki broj korisnika interneta.

Ako niko drugi, na tom spisku su se, smatraju, trebali naći makar Majkl B. Kugler, veoma autentičan u bokserskoj drami "Krid" i Semjuel L. Džekson, glavni junak Tarantinovog vesterna "Podlih osam”.

U znak revolta nastao je hashtag na Twitteru - #OscarsSoWhite, a neki su se osvrnuli i na reči kojima je domaćin prošlogodišnje dodele Oskara, Nil Patrik Haris, otvorio ceremoniju: „Dobro došli na 87. dodelu Oskara. Večeras smo tu da odamo počast najboljim i najbjeljim (whitest, eng) – oprostite, najsjajnijim (brightest, eng.) u Holivudu.“

XS
SM
MD
LG