Dostupni linkovi

Nogomet - sport koji spaja i širi prijateljstvo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Svjetsko prvenstvo u nogometu uvijek je poseban doživljaj. Na ovogodišnjem 20. Mundijalu plasirale su se dvije reprezentacije sa Balkana: Bosna i Hercegovina i Hrvatska. U kakvoj je atmosferi regija Zapadnog Balkana dočekala ovaj veliki sportski događaj, ko za koga navija, te kako se nogometna groznica odražava na tržište - pitanja su o kojima govorimo u temi sedmice Radija Slobodna Evropa.

Odavno nešto tako nije probudilo zanos u Bosni i Hercegovini, kao plasman nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zastave zemalja učesnica vijore se ulicama gradova. U centru Sarajeva napravljeno je i Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška reprezentaciji BiH, koja je jedini debitant na ovogodišnjem takmičenju. Selma Boračić donosi priču BiH i Zmajevi: Idemo do kraja.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su jedine zemlje ove regije koje su uspjele da se plasiraju za Svjetsko nogometno prvenstvo. Prvu utakmicu, nakon otvaranja takmičenja, zemlja domaćin, Brazil, igrala je upravo sa odabranim hrvatskim timom. Tu tekmu su prenosile 193 zemlje, sa oko dvije milijarde gledalaca. Takvu reklamu Hrvatska nije mogla sanjati ni u najluđim snovima, kažu turistički djelatnici koji hoće vjerovati da će prepoznatljive crveno-bijele kockice na dresovima hrvatske reprezentacije mnoge potaknuti da posjete i samu Hrvatsku. Više detalja u tekstu Ankice Barbir - Mladinović Euforija u vremenu mučne političko-ekonomske scene.

Dok su poneki Crnogorci spakovali kofere i otisnuli se put Brazila da uživo osjete nogometnu groznicu u ritmu sambe, u Podgorici se raspravlja o favoritima i omiljenim timovima. Predrag Tomović u priči I bez svog predstavnika Crnogorci prate SP navodi da će mnogi navijati upravo za selekcije svojih susjeda, koji su se plasirali.

Iako se Srbija nije ovaj put plasirala za Mundial, i u toj se zemlji osjeća euforija. Mnogi tamo navijaju za svoje susjede, BiH i Hrvatsku, a stariji se sa sjetom prisjećaju nekih drugih vremena i pitaju - šta bi bilo da ona stara Jugoslavija nastupa danas u Brazilu? Potražite odgovor u priči Zorana Glavonjića Bodre se i komšijske reprezentacije.
XS
SM
MD
LG