Dostupni linkovi

Noćna mora za nesavesne trgovce


Ilustracija, foto iz arhive
Ilustracija, foto iz arhive

Novi Zakon o zaštiti potrošača, kojim su povećana prava kupaca i korisnika usluga u Srbiji, stupio je na snagu. Građani, koje su neki trgovci varali na razne načine, još su nepoverljivi ali udruženja koja ih zastupaju tvrde da više ništa nije isto.

Novim zakonom skraćeno je vreme za odgovor na reklamaciju robe na osam dana, dok će preduzeća koja pružaju usluge, kao što su električna energija, grejanje ili telefonske komunikacije, morati da formiraju komisije za rešavanje reklamacija.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, rekao je za RSE da su za one koji pokušaju da izigraju kupce zaprećene kazne do dva miliona dinara.

„Ovo će biti noćna mora za nesavesne trgovce i davaoce usluga. U prvih šest meseci od kupovine pokvarene ili oštećene robe kupac kroz reklamaciju ima pravo na popravku, zamenu, povraćaj novca ili raskid ugovora. Prvenstveno kada je obuća i odeća u pitanju, bela tehnika... Ako kupite mobilni telefon koji ne radi, televizor, cipele kojima pukne đon, trgovci to više neće moći da šalju na servis bez vaše saglasnosti. Pa da to, kao do sada, traje i traje. Tako ćemo sada, po prvi put imati priliku da se oslobodimo škarta, da više ne budemo deponija Evrope i zemalja Dalekog istoka“, ocenjuje Papović.

Garancija za svu robu je dve godine, a ako se isti kvar desi više od jednom potrošači imaju pravo na povraćaj novca. Isto važi i za tehniku, kompjutere, televizore i sličnu robu. Rok za rešavanje reklamacije koju je trgovac usvojio ne može biti duži od 15 dana, dok je kod reklamacija tehničke robe i nameštaja 30 dana.

Dominika Šijan, iz Tehnomanije, najvećeg trgovinskog lanca tehničke robe u Srbiji, kaže za RSE da ovaj zakon savesnim trgovcima olakšava poslovanje.

„Stvari su jasne i precizno definisane. Samim tim ne postoje neki neograničeni rokovi. Shodno tome, tako je mnogo lakše raditi. Ono što je do sada bio primeren rok prodavcu ili servisu, ne mora da znači da je bio kupcu. Ako je nekome pokvaren kupljeni frižider ili veš mašina normalno je da mu je primeren rok za popravku odmah. Jer mora odmah da opere veš i kupi hranu za svoju porodicu. To je ranije, na primer, za servis mogao da bude rok od 60 dana dok oni dobiju deo. Sada se ceo proces ubrzava i radi se u korist potrošača“, konstatuje Dominika Šijan.

Potrošači, Beograđani sa kojima smo razgovarali, inače preplašeni neprijatnim iskustvima sa pojedinim prodavcima koji ih nisu uvažavali, uglavnom su obazrivi kada su u pitanju očekivanja od njihovih novih prava:

Potrošači o novim pravima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Novim zakonom definiše se pojam "kolektivni interes potrošača", a zaštita će se odnositi na sprečavanje nepoštene poslovne prakse i nepravičnih ugovornih odredbi. Ukidaju se sudske takse za potrošačke sporove do vrednosti od 500.000 dinara.

Dominika Šijan kaže da će sada svi biti u obavezi da posluju po evropskim standardima.

“Ovaj zakon potrošačima pomaže da brže ostvare svoja prava. On obavezuje trgovce da vode preciznu evidenciju reklamacija, što je naša firma i do sada radila. Upravo zbog toga da bi što brže i efikasnije mogli da izađemo u susret kupcima", konstatuje Dominika Šijan.

Petnaest direktiva Evopske unije implementirano je u novi zakon, što je čak 97 odsto onoga što je zahtevano u ovoj oblasti.

Goran Papović zaključuje da je to garancija da su potrošači po prvi put stvarno zakonski zaštićeni.

“To mogu odgovorno da tvrdim. Jer onih tri odsto prvenstveno se odnose na nemogućnost kolektivne tužbe, ali se nadam da će to uskoro Ustavni sud rešiti. Tako da ćemo imati i nadoknadu štete ako je neko plasirao loš proizvod na tržište, dao lošu uslugu ili protivpravno ostvario dobit.”

Po novom zakonu, kada kupuju na preko Interneta ili od trgovačkih putnika potrošači imaju pravo da odustanu od ugovora i robu vrate u roku od 14 dana. Trgovac je dužan da potrošača obavesti da ima pravo da se predomisli i robu vrati, ali ovo je moguće samo kod tih oblika kupovine.

XS
SM
MD
LG