Dostupni linkovi

Nobelova nagrada: Laureati za medicinu, fiziku i hemiju


Nobelova medalja
Nobelova medalja

Izvor: BBC

Nobelova nagrada 2016. godine u oblasti medicine otišla je u ruke Japanca Yoshinorija Ohsumija. Ohsumi je zaslužan za otkrića u autofagiji, sposobnosti ljudskog tijela da reciklira ćelijske komponente.

Autofagija je prirodni destruktivni mehanizam koji, u regulisanom procesu, razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente. Njegov fundamentalni rad je značajan jer pokazuje do čega krivog dolazi kada je u pitanju obolijevanje od raznih bolesti, od raka do Parkinsonove bolesti.

Yoshinori Ohsumi je rođen 1945. godine u Japanu, a trenutno je na poziciji profesora na Institutu za tehnologiju u Tokiju.

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku ove godine su David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterlitz.

Njih trojica su zaslužni za otkrivanje potpuno neočekivanih ponašanja čvrste materije i došli su do matematičkog okvira kako bi objasnili te čudne pojave.

Njihova otkrića su utrla put dizajniranju novih materijala sa potpuno novim karakteristikama.

Glavna grana nauke u ovogodišnjim otkrićima nagrađenim Nobelovom nagradom je topologija koja objašnjava kako se provodljivost elektriciteta mijenja unutar tankih slojeva.

Kosterlitz i Thouless su istraživali ponašanje elektriciteta površina ili unutrašnjosti dvodimenzionalnih materijala, dok je Haldane vršio istraživanje materije koja formira niti toliko tanke da se mogu smatrati jednodimenzionalnima.

Nobelova nagrada za hemiju ove godine je dodijeljena trojici naučnika zaslužnih za razvijanje najmanjih mašina na svijetu. Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart i Bernard L. Feringa podijelit će gotovo milion dolara vrijednu nagradu za dizajn i sintezu mašina na molekularnom nivou.

Dobitnici su se pridružili listi od 200 laureata fizike nagrađenih od 1901. godine.

Sauvage je rođen 1944. godine u Parizu i profesor je emeritus na Univerzitetu u Strasbourgu te direktor Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja. Stoddart je rođen 1942. godine u Edinburghu i trenutno je profesor predavač na Univerzitetu Northwestern u SAD-u. Feringa je rođen 1951. godine u Holandiji i profesor je organske hemije na Univerzitetu u Holandiji.

Njihov uspjeh na polju povezivanja molekula i dizajniranja motora, automobila i ljudskih mišića u malim razmjerama, prepoznao je komitet za dodjelu nagrada, a jedan od članova je kazao kako su savladali pokrete na molekularnom nivou.

XS
SM
MD
LG