Dostupni linkovi

Njemačka i Francuska traže nova pravila u odnosima sa SAD


Samit Evropske unije
Samit Evropske unije
Samit Evropske Unije je u znaku je afere američkog prisluškivanja telefona svjetskih lidera. Britanski “Guardian” objavio je da je navodno prisluškivano čak 35 državnika. Njemačka i Francuska zatražile su da Washington pristane na nova pravila, nakon što su odnosi dvije zemlje narušeni zbog toga što su Sjedinjene Američke Države prisluškivale i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy rekao je da Berlin i Pariz žele s Washingtonom postići dogovor o " razumijevanju " u pogledu rada obavještajnih službi i to u sljedeća dva mjeseca.

"Šefovi država i vlada uzeli su na znanje namjeru Francuske i Njemačke da traže bilateralne razgovore sa SAD-om, radi pronalaženja rješenja nastalog spora i to prije kraja godine. I druge evropske zemlje su dobrodošle u pridruživanju ovoj inicijativi."

U odvojenom saopćenju u petak, čelnici Unije naglasili su značaj bliskog partnerstva EU i SAD. Prikupljanje obavještajnih podataka vrlo je bitno u borbi protiv terorizma, a međusobno nepovjerenje moglo bi naštetiti protuterorističkoj suradnji, stoji u saopćenju.

Njemačka kancelaraka Angela Merkel zatražila je uspostavljanje drugačijih odnosa.

„Mislim da je najvažnije naći temelj za budućnost na kojem možemo raditi. Povjerenje treba biti obnovljeno, što govori da je bilo uzdrmano. Članice EU dijele naše strahove. Ali svi znamo da imamo važne zadatke u svijetu i da možemo funkcionirati isključivo zajedno. Odgovorni smo za našu sigurnost i moramo gledati u budućnost. Očito, samo riječi neće biti dovoljne. Važne su istinske promjene", rekla je njemačka kancelarka.

BBC izvještava da, usprkos ljutnji zbog prisluškivanja telefona, Merkel se usprotivila mogućnosti da se prekinu trgovinski razgovori s Washingtonom.

Predsjednik Evropske komisije
Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso
Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso
rekao je da mnoge Europljane prisluškivanje njihovih telefona ili čitanje elektronske pošte podsjeća na sablasti iz prošlosti, na totalitarne režime, poput fašističkog ili komunističkog.

„Očito je da su otkrića posljednjih mjeseci i dana bili šokantna po privatnost osobe i sigurnost podataka. Ovo je vrlo ozbiljan problem, jer za nas Europljane to su temeljne vrijednosti. To je i razlog zašto ćemo ustrajati na usvajanju zakona o zaštiti podataka."

U međuvremenu, britanski "Guardian" objavio je da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost navodno prisluškivala telefonske razgovore 35 svjetskih lidera. Njihova imena se ne navode.

Tekst britanskog lista se zasniva na tajnim dokumentima koje je predaao zviždač Edward Snowden i po kojima je Agencija dobila naloge da prislušuje više od 200 telefonskih brojeva 35 lidera, a koje su dobili od Bijele kuće, Ministarstva obrane i State Departmenta.
XS
SM
MD
LG