Dostupni linkovi

Njemačka: Desni ekstremizam u porastu, sve više i salafija


Neo-nacisti na skupu u Berlinu - fotografija iz arhive
Neo-nacisti na skupu u Berlinu - fotografija iz arhive
Na temelju izvještaja o zaštiti ustavnog poretka Njemačke, kojeg svake godine objavljuje zvanični Berlin, broj ispada desnih ekstremista znatno je povećan, mimo očekivanja i mimo svih prognoza.

Savezni Ured za zaštitu ustavnosti upozorava na porast desnog ekstremizma u Njemačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich saopštio je kako je broj neo-nacista koji su spremni na nasilje sa 9500 u 2010, u 2011. godini porastao na 9800 osoba. Za tri procenta povećan je i broj kaznenih djela koje su desničari počinili u istom periodu.

Tako je na račun neo-nacista stavljena i serija ubistava u posljednjem desetljeću: devetoro migranata i jedna policajka.
Hans-Peter Friedrich
Hans-Peter Friedrich

Nesposobnost da otkriju ovu grupu prouzročila je i teške kritike koje su pretrpjeli, ne samo obavještajni krugovi nego i parlamentarna skupina koja kontrolira “opasnosti” po ustavni poredak zemlje.

Nakon što je otkriveno da su u Uredu poništeni dokumenti o neo-nacistima, i to usred istrage, dosadašnji šef Ureda Heinz Fromm, na sopstveni zahtjev, odlazi u penziju krajem jula.

Ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich opširno je u srijedu govorio o potrebi reformi svih subjekata i službi koje učestvuju u procesu zaštite ustavnog poretka. Po njegovom mišljenju posebnu pažnju zaslužuju potencijalni teroristi.

3800 salafija u Njemačkoj

Prema novom Izvještaju, opasnost od islamističkog terorizma i dalje je jednako velika.

“Islamska scena u Njemačkoj sastoji se od nekoliko nivoa koji se sve čvršće umrežavaju. To rezultira i povećavanju prijetnji unutrašnjoj sigurnosti, jer se ne zna pouzdano kojih dimenzija i kojeg se intenziteta napadi mogu očekivati”, kaže njemački ministar unutrašnjih poslova.

U sjeni “Arapskog proljeća” proširio se manevarski prostor islamističkih grupa, koji sada djeluju “u svjetlu novoostvarenih sloboda”. Obavještajna služba Njemačke upozorava da je posebno opasan politički salafizam, koji svoj utjecaj širi internetom i perfidnom propagandom regrutuju u svoje redove mlade muslimane.

Prema pouzdanim podacima broj salafija u Njemačkoj popeo se na 3800 aktivista, organizovanih u vrlo jakim ćelijama širom zemlje.

Na predstavljanju Izvještaja saveznog Ureda posebno se govorilo i o jačanju lijevog ekstremizma. Ta je scena sve nasilnija i broj kažnjivih djela koja idu na njihov konto uvećan je u godinu dana za 20 posto (sa 944 u 2010.godini na čak 1157 u prošloj godini). I sve češće su mete njihovih napada policajci, a posebno policijski automobili.

Liberalniji krugovi u Njemačkoj, zbog cijele ove situacije, sve češće ponavljaju kako su bili “slijepi prema neo-naci sceni u zemlji”. Julia Jüttner u posljednjem broju magazina Der Spiegel piše kako su u nepunih godinu dana na površinu isplivale “velike rupe” u odbrani ustavnog poretka.

“Jedva prikriveni agenti, samouvjereni šefovi, nestručni referenti - jedna apsolutno nekompetentna haotična grupa službenika koji su pokazali da nemaju pojma o poslu kojim se bave”, navodi Jüttner.

Službenom Berlinu predstoji “otvaranje četvoro očiju” nad svim oblicima ekstremizma, ukoliko ne žele da nam zemlja završi u haosu, kaže novinarka uglednog političkog magazina.
XS
SM
MD
LG