Dostupni linkovi

Šta znači nizozemsko "ne" sporazumu sa Ukrajinom?


Nizozemski premijer Mark Rutte ubacuje svoj glasački listić na referendumu o Sporazuma o suradnji Ukrajine i EU, 6. travnja 2016.
Nizozemski premijer Mark Rutte ubacuje svoj glasački listić na referendumu o Sporazuma o suradnji Ukrajine i EU, 6. travnja 2016.

Nizozemska vlada je saopćila da će, vrlo vjerojatno, morati razmotriti ratifikaciju Sporazuma o suradnji Ukrajine i EU, nakon što su građani na referendumu velikom većinom odbacili taj sporazum.

Iako referendum nije obavezujući, antieuropski pokret koji je inicijator izjašnjavanja građana proglasio je veliku pobjedu.

Službeni rezultati referenduma biće poznati 12. travnja, ali prema objavljenim podacima na glasačka mjesta izašlo je više od 32 posto građana što referendum čini važećim.

Šezdeset i jedan posto od onih koji su izašli bili su protiv Sporazuma.

Referendum je pokazao duboko ukorijenjeni skeptizicam Nizozemaca o mjestu njihove države unutar EU, ali i o širenje Unije prema istoku, te uključivanju bivših sovjetskih država u EU.

Sporazum o suradnji Ukrajine i EU je ratificiran u 27 članica Unije, a primjenjuje se i u Nizozemskoj jer su oba doma parlamenta prihvatili Sporazum prošle godine.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je da očekuje sljedeći potez premijera Marka Ruttea, no sporazum EU – Ukrajina se nastavlja primjenjivati.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je u posjetu Japanu, poručio je da će njegova zemlja nastavlja put prema EU.

Za Geerta Wildersa niz ultradesničara i poslanika u Europskom parlamentu "ishod referenduma je početak kraja EU".

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite žali zbog rezultata, ali ističe da nitko ne može stajati na europskom putu Ukrajine jer "Ukrajina je bila i bit će u Evropi".

Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite

"Odredbe Sporazuma o slobodnoj trgovini s EU su, de facto, već na snazi. Procesu integracija će možda trebati više vremena nego što smo mislili, ali krajnji rezultat je jasan – odlučen je još na Maidanu. Nema sumnje da je budućnost Ukrajine u rukama Ukrajinaca", istaknula je predsjednica Litve.

Protivnici sporazuma sa Ukrajinom ponavljaju da Unija ne smije imati posla s ukrajinskim vodstvom zbog rasprostranjene korupcije u toj zemlji,

Početkom tjedna iz "Panama dokumenata" se saznalo da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izmjestio svoju tvrtku na offshore kompaniju 2014. godine i time vjerojatno oštetito vlastitu zemlju neplativši milijune dolara poreza.

On je taj potez nazvao "neizbježnim" zbog izbora na funkciju predsjednika.

Nizozemci koji podržavaju Sporazum o približavanju Ukrajine i EU smatraju da će korist od trgovine i stabilnost pomoći toj zemlji u borbi protiv korupcije, kao i u unapređivanju ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG