Dostupni linkovi

Ništa nije naučeno iz Hanove lekcije: RS u načelu za reforme


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Da bh. političari ne žele staviti interese građana ispred stranačkih pokazuje i razlog zbog kojeg je komesar za proširenje EU Johannes Hanh otkazao posjetu BiH. Naime, Hanh nije želio doći jer u BiH ne postoji saglasnost za provođenje reformske agende na svim nivoima vlasti. A samo nekoliko mjeseci ranije bh. političari su se obavezali na ovaj korak. Neodgovornost ili bahatost?

Neću doći, jer niste uradili svoj dio posla. Ovo je bh. političarima poručio komesar za proširenje EU Johannes Hanh.

“Apelujem na sve političke lidere i lidere institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine sve u njihovoj moći kako bi finalizirali i počeli provoditi Program reformi koji ova zemlja hitno treba kako bi prosperirala i napredovala ka EU. Pozivam sve vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze, uključujući i one prema Evropskoj uniji, jer je ova država suočena sa ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i hrabre odluke i poteze”, naveo je Han.

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH usvojili su ekonomsku reformsku agendu, ali Vlada Republike Srpske još uvijek nije. A na pitanje zašto, predsjednik ovog bh entiteta Milorad Dodik kaže:

“Moje saglasnosti za to nema, šta god ko o tome mislio. Pa bi li vi potpisali nešto sa čime se ne slažete. Čemu tolika brzina? Pa znate li vi kakva je to odluka o privatizaciji Elektroprivrede”, pitao je Dodik novinare.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Reformsku agendu moraju usvojiti entitetske i državna vlada kako bi ona bila potpisana između BiH i EU. Da bi je vlasti u RS-u potisale, agenda, prema mišljenju premijerke Željke Cvijanović, mora pretpjeti promjene:

“Tekst mora da uključi sve one intervencije koje su došle iz ministarstava iz Vlade RS. Mi smo u načelu rekli da smo saglasni sa tekstom”, objasnila je Cvijanović.

Problema nema

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra kako u agendi nema problema koji se ne mogu usaglasiti. Crnadak kaže kako su optužbe Milorada Dodika da se želi privatizirati Elektroprivreda, što on neće dozvoliti, pretjerane:

“Ne moze jedna riječ biti problem. Ovdje treba svaki nivo vlasti da uradi svoj dio posla. Ne postoji saglasnost nikoga u RS za privatizaciju Elektroprivrede, ni vlasti, ni opozicije. Ne treba se hvatati za jednu riječ, jer ja smatram da će sasvim dovoljna formulacija biti restruktuiranje”, stav je ministra Crnadka.

Prepreke za potpisivanje reformske agende ne vidi ni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko:

“Reformska agenda nema alternativu i ona treba ostati na dnevnom redu. Možda treba još malo strpljenja, ali ne predugo pošto građani ne žive u budućnosti, nego danas", konstatuje Incko.

Reformska agenda predstavlja zajednički stav svih nivoa vlasti o potrebi pokretanja procesa oporavka, modernizacije i razvoja BiH. Cilj je jačanje održivog i efikasnog, socijalno-pravdenog i stabilnog ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti, unapređenja ekonomskog i poslovnog okruženja BiH, fiskalne i finansijske održivosti, kao i svih drugih pratećih socioekonomskih reformi.

Pa zbog čega bh političari ne žele da građanima koji su im na izborima ukazali povjerenje bude bolje?

“U političkom, kulturnom i svakom drugom smislu to je porazna činjenica. U modernom svijetu to je naprosto nešto nezamislivo, da izigrate ono što ste dogovorili, da ne ostvarite ono što ste obećali. Jer vas nitko nije silom tjerao da to činite. Vi ste pristali dobrovoljno na to, a onda izigrate svoju vlastitu riječ. Dovedete sebe u poziciju da vam se ne može vjerovati. Sa takvima svijet neće da razgovara i to najbolje pokazuje ovaj potez: 'Ne dolazi mi se, neću doći jer nema potrebe, nema smisla da razgovaramo jer to činimo uzalud'", komentariše politički analitičar Esad Bajtal.

Nakon što je komesar Hanh direktno odbio razgovarati sa bh. političarima dok ne ispune ono što su obećali, upitan je, prema mišljenju novinarke Rubine Čengić, i dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel, najavljen za 9.juli.

“I uopšte neće biti iznenađujuće jer zapravo je pitanje s kim to ona da razgovara i o čemu da razgovara ako se i njoj i drugima svaki put kaže jedno, a čim oni okrenu leđa urade nešto sasvim drugo", zaključuje Rubina Čengić.

XS
SM
MD
LG