Dostupni linkovi

Nišlije podnijele krivične prijave protiv gradskih vlasti


Protesti Nišlija
Protesti Nišlija

Nakon čitave serije masovnih mirnih protesta u poslednjih godinu dana i zahteva za smenu gradskog rukovodstva, niško Udruženje predsednika skupština stanara je protiv gradonačelnika i načelnika gradskih uprava podnelo i krivične prijave. Čelnici ovog udruženja, koje okuplja preko 40.000 građana, optužuju gradske čelnike za korupciju.

Nekoliko meseci nakon što je u izveštaju Državne revizorske institucije objavljeno da su gradske vlasti Niša u 2014. godini nenamenski potrošile skoro petinu godišnjeg budžeta, lideri Udruženja predsednika skupština stanara su protiv gradonačelnika i načelnika svih 11 gradskih uprava podneli i krivične prijave.

Saša Kostić, foto: Predrag Blagojević
Saša Kostić, foto: Predrag Blagojević

Saša Kostić, predsednik tog udruženja koje okuplja preko 40.000 građana, kaže da je sve zasnovano na detaljnim analizama njihovih stručnjaka.

"Analizama tih dokumenata od strane stručnjaka ustanovili smo da ima puno nepravilnosti i te nepravilnosti mi pokušavamo da ispravimo podnošenjem krivičnih prijava i nadamo se da će zakon i država raditi svoj posao onako kako treba da rade, da će sankcionisati sve one koji su odgovorni a one za koje se ustanovi da nisu, nisu i mi ćemo im na kraju reći svaka im čast", kaže Kostić.

Reč je o izveštaju Državne revizorske institucije objavljenom oktobra prošle godine, u kome su konstatovane ogromne zloupotrebe i nenamensko trošenje 1.6 milijardi dinara u 2014. godini, što je bila skoro petina budžeta za tu godinu.

Protest Nišlija, foto: Predrag Blagojević
Protest Nišlija, foto: Predrag Blagojević

Iako je gradonačelnik Zoran Perišić ocenio da izveštaj "nije negativan", njegov zamenik Ljubivoje Slavković je za zloupotrebe optužio načelnike gradskih uprava i najavio da će tražiti njihovu smenu, ali do sada to nije učinio.

U Udruženju predsednika skupština stanara dodaju da pored gradonačelnika i načelnika gradskih uprave postoje ozbiljne sumnje u zloupotrebe u radu i, kako kaže, i 5-6 direktora i funkcionera javnih preduzeća, ali da se one i dalje proveravaju.

Krivične prijave su predate, a Đokica Jovanović, jedan od lidera ovog udruženja, kaže da oni nastavljaju sa mirnim protestima - svakog četvrtka od 17 sati.

"Zaključili smo da se najbolji rezultati dobijaju upravo mirnim i upornim protestima i analitičkim radom. Mi to ne zapostavljamo", kaže Jovanović.

Preizborna kampanja ne utiče na proteste i aktivnosti udruženja, dodaje Jovanović.

Đokica Jovanović ispred Tužilaštva, foto: Predrag Blagojević
Đokica Jovanović ispred Tužilaštva, foto: Predrag Blagojević

"Mi imamo neku distancu, odnosno već smo rekli svim političkim partijama nekoliko puta javno da nas ne interesuje nikakva kampanja, nikakvi izbori, nikakve predizborne aktivnosti ne zanimaju, mi idemo po svom planu i potpuno nam je svejedno ko će sesti u gradske stolice. Mi ćemo imati isti odnos prema svim gradskim vlastima. Ako budu ovi, mi ćemo sa njima razgovarati, ako budu oni... Što se izbornog procesa tiče, on zapravo za nas ne postoji", kaže Jovanović.

Udruženje predsednika Skupština stanara formirano je krajem marta prošle godine, a neposredan povod su bili nerealno uvećani računi Toplane.

Posle serije protesta na kojima su se okupljale hiljade Nišlija, odlučeno je da se otpočne i sa analizom rada ostalih javnih preduzeća i gradske uprave.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG