Dostupni linkovi

Nikšićki rudari traže pozajmicu od vlade


Ilustracija
Ilustracija
Radnici nikšićkih Rudnika boksita, od kojih je vlasnik - Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, digla ruke još 2011, zatvoreni duboko u rudarskom oknu traže od Vlade pozajmicu kojom bi namirili zarade koje im se duguju, ali i rješenje za hitno pokretanje proizvodnje.

Iako su od sjednice Vladine Komisije za ekonomsku politiku u utorak bila velika očekivanja, čini se da su male šanse da radnici prihvate predloženo rješenje.

Komisija za ekonomsku politiku je predložila Vladi da pronađe način da nikšićkim Rudnicima boksita isplati 320 hiljada eura u vidu podrške ili pomoći, ali uz preduslov da rudari prethodno odluče o prekidu štrajka u jami Biočki stan.

"Komisija je donijela odluku da predloži vladi da uz dodatni rad na materijalu koji će uslijediti sjutra se iznađu sredstva u iznosu od 320 hiljada eura čiji bi povrat direktno proizilazio iz realizacije ovih ugovora koji su potpisani ovih dana. Drugo, ako nemamo pozitivan odgovor na naši inicijativu teško da vlada može donijeti odluku o realizaciji pomoći za rudnike Boksita", kazao je predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović.

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, nastojeći da se izbore za svoje zarade, danima borave u neljudskim uslovima u rudarskom oknu na dubini od pet kilometara i prijete radikalizacijom protesta, a postoji mogućnost da im se pridruži još stotinjak njihovih kolega što će, zbog niske bezbjednosti i teških opštih uslova za boravak u jami, situaciju učiniti još opasnijom.

U jami Biočki stan, protestuje grupa rudara koji su nezadovoljni što im Vlada nije odobrila pozajmicu za isplatu sedam zarada koje im se duguju. Iako su uslovi u jami veoma teški - nema dovoljno vazduha, zidovi se obrušavaju, vlaga je velika, a temperatura veoma niska, svega dva stepena - rudari upozoravaju da će, ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor, prestati da uzimaju hranu i vodu i potpuno prekinuti komunikaciju sa spoljnim svijetom.

„Mislim da smo ubijedili članove Komisije da su Rudnici boksita firma koja može da posluje u budućem periodu, a što se tiče sume od 320 hiljada eura, mi ćemo izaći pred radnike i saopštićemo im to, ali bitna činjenica u svemu tome je da time izbjegavamo uvodjenje stečaja, jer ako počne proizvodnja tada stečaja neće biti“, rekao je nakon sjednice predsjednik Sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović koji je ipak napomenuo da je pesimista i da smatra da oko 30 radnika u jami neće prihvatiti Vladin predlog.

"Sada ćemo obići radnike u jami i saopštiti im šta je vladin prijedlog. Ako oni budu saglasni da izađu iz jame dobro jeste ali bilo kakvu njihovu odluku ćemo mi morati da poštujemo".

Iako su rudari Vladi ponudili da pozajmicu naplati od potraživanja Rudnika prema mađarskom kupcu kome je u medjuvremenu isporučena izvjesna količina rude, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je odmah reagovao tvrdnjom da Vlada ne može da pozajmljuje novac privatnim firmama, a slično je izjavio i predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović.

"Vlada nije neko ko može da pozajmljuje novac privatnim preduzećima. To nećemo raditi ni ovoga puta ali ćemo do sjednice vlade naći pravni osnov za podršku Rudniku Boksita".

Na tvrdnje da Vlada ne može da pozajmljuje novac privatnim firmama, reagovao je funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Strahinja Bulajić koji je u izjavi za RSE podsjetio na Vladinu velikodušnost u odobravanju subvencija i izdavanju garancija za kredite Kombinata aluminijuma.

"To što potpredsjednik vlade govori da država neće da finansira privatne kompanije zašto je onda država bez traženja CEACa u KAP u dala garancije? Mislite da se Rusima baš toliko uzimao kredit kod Dojče banke, OTP banke. Oni to uopšte nijesu htjeli nego je to njima nametnuto, a gospodin potpredsjednik vlade bi o tome mogao nešto da kaže. A te priče da država neće da finansira privatne kompanije to je van pameti, kosi se sa zdravim razumom. Neka potpredsjednik vlade ne misli da samo on živi u Crnoj Gori, ima ljudi koji još nešto i čitaju i prate a eto, ovo je Crna Gora i to je tako", kaže Bulajić.
XS
SM
MD
LG