Dostupni linkovi

Nikšićki rudari najavljuju štrajk glađu


Rudnik Boksita u Nikšiću - ilustracija
Rudnik Boksita u Nikšiću - ilustracija
Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su treću noć proveli u jami Biočki stan, najavili su da će prestati da uzimaju hranu i vodu i prekinuće svaki kontakt sa javnošću ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude pozitivno odgovoreno na njihove zahtjeve o isplati 7 zaostalih zarada.

Pred nekoliko stotina rudara na rudokopu Seoca, koji su došli da podrže svoje kolege u jami Biočki stan, pojavio se Dragan Dubljević koji je kazao da su on i njegovih 28 kolega u jami Biočki stan odlučni da izdrže do kraja uprkos izuzetno teškim uslovima.

"Izvršni direktor Milorad Đurović sinoć nas je u ponoć posjetio i molio da prekinemo protest što smo odbili. Najavio je da će inicirati razgovore sa nadležnima i zavisno od ishoda mi ćemo odlučiti šta dalje. Ukoliko uslijede nagativni odgovori, prekinućemo svu komunikaciju što znači i odbijanje i hrane i vode," rekao je Dubljević.

U jami Biočki stan od petka veče protestuje grupa rudara nezadovoljni što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada EUR. Njima se pridružilo i desetak radnika Sektora tunelogradnje.

Rudari su tražili pozajmicu od 320 hiljada EUR za isplatu septembarske zarade i po 250 EUR od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, podsjetio je da je Vlada 2008. godine zatvorila Glinicu u Kombinatu aluminijuma (KAP) iako u ugovoru Rudnika i podgoričke fabrike precizno piše da se taj pogon ni u kom slučaju ne može zatvoriti, kao i da godišnja proizvodnja ne smije bii manja od 300 hiljada tona.

"Dozvolili ste nepoštenom i neodgovornom poslodavcu, ruskoj Centralno-evropskoj aluminijumskoj kompaniji da radi protiv interesa radnika i firme. Zato smo danas prinuđeni da se protestima borimo za svoja prava i zato su rudari prinuđeni da u 21. vijeku traže plate i prozvodnuju zatvarajući se u jame," rekao je Bojanović.

Protest rudara podržao je i predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, koji je poručio da se problemi KAP-a i Boksita ne mogu odvajati jer zavise jedni od drugih.

Samostalni sindikat Rudnika boksita organizovao je protestno okupljanje na rudokupu Seoca kako bi podržali rudare u jami i iskazali nezadovoljstvo zbog situacije u koju su dovedeni.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada EUR.

Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika, Centralno-evropska aluminijumska kompanija, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.
XS
SM
MD
LG